ONDANKS "UITDAGINGEN"

HTM kruipt langzaam uit dal: meer reizigers maar nog steeds personeelstekort

HTM
HTM ziet het aantal reizigers weer voorzichtig toenemen. Foto: Roman Yanushevsky / Shutterstock

HTM kruipt langzaamaan uit het dal, blijkt uit het jaarverslag van 2023 van de Haagse stadsvervoer. Ondanks “uitdagingen”, is het aantal reizigers vorig jaar met bijna zes procent toegenomen. Ten opzichte van 2019 zit HTM inmiddels op 97 procent van het aantal reizigers.

HTM heeft naar eigen zeggen dankzij “efficiëntere bedrijfsvoering” het afgelopen jaar met 2,2 miljoen euro in de plus kunnen afsluiten. Daarbij benadrukt de Haagse vervoerder wel dat er een hoop uitdagingen waren om op een positief resultaat uit te komen.

De grootste hindernis voor HTM is de coronaperiode en de nasleep daarvan. “Corona heeft onze reisgewoonten ingrijpend veranderd”, zegt algemeen directeur Jaap Bierman. “Doordat meer mensen vanuit huis werken, zien we een nieuwe verdeling van piekmomenten.”

HTM constateert dat het op maandagen minder druk is geworden in het ov. Dat herstelt zich enigszins weer op dinsdag en donderdag, waar het aantal reizigers weer op of zelfs boven het niveau van 2019 zit. Bierman: “We verwachten dat het aantal reizigers in 2024 gestaag zal toenemen.”

Personeelstekort

Eén van de grootste uitdagingen die HTM voor de kiezen kreeg was de krapte op de arbeidsmarkt. “Dat heeft ons in 2023 in toenemende mate zorgen gebaard. Het tekort aan personeel zien we vooral in onze rijdiensten en in technische functies. We zetten alles op alles om meer mensen aan te trekken”, zegt Bierman daarover.

Vanwege het personeelstekort moest HTM in maart nog besluiten om de dienstregeling tijdelijk licht af te schalen. “Door het tekort aan personeel hadden we meer onverwachte rituitval dan gewenst. […] Daarom konden we helaas niet anders dan de frequentie te verlagen, om de betrouwbaarheid van de dienstregeling te borgen”, aldus Bierman.

Een ruimere cao, met ondermeer een loonsverhoging van 22,5 procent, moet voor HTM een troef zijn om meer personeel binnen te halen. De cao ging eind vorig jaar in na langdurige onderhandelingen met de vakbonden. Bierman: “We hopen daarmee niet alleen nieuwe medewerkers aan te trekken, maar ook huidige medewerkers te behouden.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl