TÓCH TOEGESTAAN

RET maakt draai en heft onbedoeld scootmobielverbod weer op: ‘Fout gemaakt’

Scootmobiel
Scootmobiels zijn tóch toegestaan in de trams van RET. Beeld ter illustratie. Foto: Sweet_Tomato / Shutterstock

Het is reizigers met een scootmobiel tóch toegestaan om in Rotterdam te reizen met de tram. Recent ontstond er, tot in de gemeenteraad van de Maasstad, ophef over aangescherpt beleid van RET. De stadsvervoerder liet eerder deze week nog weten dat het niet was toegestaan om met een scootmobiel per tram te reizen.

Het lijkt erop dat RET is geschrokken van de hoogoplopende discussie die ontstond nadat het bedrijf communiceerde dat scootmobielen vanaf heden niet meer zijn toegestaan in de tram. Dat was intern ook zo gecommuniceerd, vertelde een tramconducteur daarover aan het AD.

Het scootmobielbeleid van RET werd daar bovenop nog eens gestaafd met uitspraken vanuit de communicatiehoek van het bedrijf. “De regels, die voor iedereen op onze site staan, zijn er voor de veiligheid van álle reizigers, en om de looproutes in de tram vrij te houden”, zei een woordvoerder van RET over de kwestie.

De communicatie vanuit RET leidde tot ophef onder scootmobielgebruikers, trampersoneel, ouderenbonden, gehandicaptenorganisaties en in de Rotterdamse gemeenteraad. De PvdA vroeg, breed gesteund door een meerderheid van de raad, zelfs een debat over de kwestie aan.

Communicatiefout

RET zegt nu dat het weren van scootmobiels in trams een ongelukkige fout betreft: “Bij het nog eens vertalen van de vervoervoorwaarden naar de RET- reisregels hebben we een fout gemaakt. In de reisregels stond dat alleen opvouwbare scootmobielen mee mogen in de tram.”

Volgens RET had er moeten staan: “Er mogen alleen scootmobielen mee die binnen de maximale afmetingen vallen: 120 centimeter lang, 70 centimeter breed, 109 centimeter hoog.” De vervoerder zegt in een officieel statement de “verwarring en ongemak, extern en intern” te betreuren en geeft aan voortaan intern “helder en intensiever” te zullen communiceren over de huisregels en hoe die toe te passen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl