'9 miljard nodig'

Stichting Lelylijn wil nu ook daden zien na hoofdlijnenakkoord

Lelylijn
De plannen voor de Lelylijn zijn al jaren bekend. Ministerie van IenW

Stichting Lelylijn wil dat de toezegging voor de Lelylijn in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB ook tot daden van de partijen leidt. De lobbygroep benadrukt dat er nog niet voldoende geld is vrijgemaakt om de spoorlijn tussen Lelystad en Leeuwarden/Groningen aan te leggen en dat dit nog wel moet gebeuren.

“Natuurlijk zijn we enthousiast”, zegt Johan Goos van de Stichting Lelylijn over de plaats van de spoorlijn in het akkoord. “Maar we zijn ook benieuwd naar de verdere uitwerking. Hoe gaan ze dit financieren.” De huidige demissionaire regering heeft 3 miljard euro toegezegd voor de Lelylijn, maar dat is te weinig. Volgens schattingen is minimaal 9 miljard euro nodig. Een echte begroting is nog niet gemaakt voor het traject. “Het gaat uiteindelijk om daden, het moet niet bij woorden blijven”, zegt Goos. “Laat ze het maar waarmaken.”

In het akkoord staat ook dat de aanleg van de lijn in Groningen moet beginnen, de partijen geven daar geen reden voor. “Het enige wat ik kan bedenken is dat Drachten dan snel een treinverbinding krijgt. Dat is de grootste plaats zonder trein op het traject van de Lelylijn”, aldus Goos.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP