Gunning

Bezwaar Arriva op concessiebesluit Friesland afgewezen, weg vrij voor Qbuzz

Arriva
Een lijnbus van Arriva op het station van Leeuwarden. Foto: Venema Media / ANP

Het lijkt er op dat Qbuzz de concessie in Friesland mag uitvoeren. Een bezwaar dat Arriva, de vorige vervoerder, had ingediend is afgewezen. Qbuzz won eind vorig jaar de gunning voor het bus-ov in de Noordelijke provincie, maar er waren bij andere partijen twijfels. Zo vroegen Arriva en de vakbonden zich af of Qbuzz wel de capaciteit heeft om de Friese concessie over te nemen.

Vorig jaar oktober koos de provincie Friesland voor Qbuzz als nieuwe vervoerder. Daardoor raakt Arriva de concessie in de provincie kwijt. Saillant detail: het Nederlandse hoofdkantoor van Arriva is gevestigd in Heerenveen.

Arriva wilde de concessie niet verliezen en diende daarom bezwaar in. In maart was er een hoorzitting voor de bezwarencommissie, waar duidelijk werd dat Arriva er nog altijd op aast om de Friese lijnen te behouden, ondanks de toezegging dat Qbuzz deze over mag nemen.

Bezwaren van tafel

Het lijkt er nu echter op dat de bezwaren van Arriva van tafel zijn geveegd. In een interne memo laat de vervoerder weten niet in het gelijk te zijn gesteld. De afwijzing is nog niet helemaal beklonken, laat een woordvoerder van Arriva regio Noord weten aan Mobiliteit.nl.

“We hebben onze medewerkers erover geïnformeerd, maar het is nog niet officieel. De zaak moet eerst nog worden behandeld door de Gedeputeerde Staten, daarna volgt pas een formeel besluit”, aldus de zegsvrouw van Arriva.

Wanneer het besluit door de Gedeputeerde Staten zal dienen, kan Arriva niet zeggen. “Dat zal plaatsvinden op zeer korte termijn.” Ook weet Arriva nog niet of ze in beroep zullen gaan als hun bezwaar definitief wordt afgewezen. “Dat hangt er vanaf waar ze mee komen en het antwoord op de vraag waarom ons bezwaar niet is gehonoreerd.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl