bezwaren

Concessie Friesland in het geding: twijfels of Qbuzz belofte waarmaakt

Een Q-linerbus stopt bij een bushalte in Lemmer, Friesland
Een Q-linerbus stopt bij een bushalte in Lemmer, Friesland Foto: Henk Vrieselaar / Shutterstock

Qbuzz heeft de concessie van de provincie Fryslân in oktober gewonnen, maar deze is nog niet definitief. Zowel Qbuzz als Arriva, de vorige vervoerder, hebben bezwaar aangetekend. Chauffeurs en vakbonden hebben hun twijfels of Qbuzz haar belofte van meer bussen en een uitgebreide dienstregeling kan waarmaken. Volgens hen is er te weinig personeel.

“Als je kijkt wat Qbuzz geboden heeft, dat er nog veel meer mensen bij moeten: ik weet niet waar zij ze vandaan willen halen”, aldus buschauffeur Freerk de Vries tegenover de Leeuwarder Courant. “Je kan niet één man op twee bussen neerzetten. Zolang zoiets nog niet is uitgevonden, redden we het nooit met dit aantal mensen.”

Vakbond FNV heeft vergelijkbare zorgen. Regiobestuurder Streekvervoer Edwin Kuiper denkt dat Qbuzz zijn toezegging niet na kan komen. “Bij lange na niet, er zou een kwart meer chauffeurs bij moeten. Dat is niet haalbaar.” Volgens Kuiper wordt het werven van nieuwe chauffeurs een groot probleem. Hij heeft gehoord dat Qbuzz buitenlandse chauffeurs wil inzetten. “Terwijl in het bestek staat dat een chauffeur de Friese taal moet kunnen verstaan.”

Definitief besluit

Waarom Arriva en Qbuzz bezwaar hebben aangetekend, is nog niet duidelijk. Zij moeten hun bezwaren nog motiveren. De Gedeputeerde Staten nemen in het nieuwe jaar een definitief besluit over wie het busvervoer mag verzorgen in de periode 2024-2034.

Er zijn al geruime tijd zorgen over het openbaar vervoer in Friesland. Uit recent onderzoek kwam naar voren dat veel inwoners van Fryslân het ov als ‘onpraktisch, duur en tijdrovend’ beschouwen. Gedeputeerde Matthijs de Vries was daarom juist hoopvol over de nieuwe concessie. “De aanbieding van Qbuzz zorgt ervoor dat meer dorpen vaste reismogelijkheden krijgen en er dus meer bussen zullen rijden op het platteland”, zo zei hij destijds.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink

1 reactie op “Concessie Friesland in het geding: twijfels of Qbuzz belofte waarmaakt”

Bob Jacobs|29.12.23|10:16

In Gelderland waar Breng een grote speler is vallen veel bussen uit door onderbezetting. Hier huren ze nu touroperator chauffeurs in. Ideetje voor het hoge noorden?