'eensgezind een vuist maken'

Ook bussen streekvervoerders staan zaterdag kort stil om geweld

Beeld: Arriva-bussen in Venlo
Ook de streekbussen van Arriva doen mee aan de actie. Foto: Shutterstock, Bjoern Wylezich

Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten. Eerder was al bekend dat alle treinen en stadsvervoerders om 22.30 uur stil zouden staan. Nu doen ook de bussen van Arriva, Keolis, Qbuzz, Transdev en EBS mee. Daarmee doet “zo goed als al het openbaar vervoer” zaterdag mee met de actie, aldus de woordvoerder.

Aanleiding voor de actie is de mishandeling van een conducteur in een NS-trein tussen Delft en Den Haag HS afgelopen zaterdagavond. Rond 22.30 uur schopte en sloeg een groep jongeren een conducteur en duwde haar van de trap. Ook werd een machinist geslagen.

“Hiermee willen we echt een signaal afgeven naar medewerkers en reizigers dat we geweld tegen ov-personeel niet tolereren”, aldus de zegsvrouw van Arriva. “Veiligheid is een van de belangrijkste pijlers binnen het openbaar vervoer. Ook als streekvervoerders maken wij ons zorgen om het toenemend aantal geweldsincidenten gericht tegen het ov-personeel.”

De NS registreerde vorig jaar 1042 geweldsincidenten tegen medewerkers. Bij Arriva waren vorig jaar zo’n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen treinmedewerkers.

‘Tijd voor concrete stappen’

“Hoewel regionale verschillen zichtbaar zijn in de incident-cijfers, vinden we het belangrijk om eensgezind een symbolische vuist te maken tegen agressie gericht op ov-personeel. Tegelijkertijd realiseren we ons dat alleen bewustwording creëren niet genoeg is om dit probleem een halt toe te roepen. Sectorbreed wordt het gesprek over veiligheid al heel lang gevoerd. Het is tijd voor concrete stappen”, aldus Arriva.

Onderwerpen: ,

Auteur: ANP