Geweldsincidenten

3-minutenactie NS vindt massaal navolging: ook Qbuzz zet ov zaterdag stil

Qbuzz
Lijnbus van Qbuzz in Winschoten. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/Bjoern Wylezich

Vervoerder Qbuzz zet zaterdag zijn treinen, trams en bussen drie minuten stil. Dat meldt Qbuzz woensdag. Onder meer U-OV, dat het openbaar vervoer in de regio Utrecht verzorgt, valt onder Qbuzz.

Eerder werd al bekend dat verschillende vervoerders, zoals de NS, Arriva, Keolis, Connexxion en de stadsvervoerders RET, GVB en HTM zaterdag om 22.30 uur voertuigen drie minuten stilzetten. Aanleiding is de mishandeling van een conducteur in een NS-trein tussen Delft en Den Haag HS, afgelopen zaterdagavond, eveneens rond 22.30 uur. Een groep jongeren schopte en sloeg het slachtoffer en duwde haar van een trap. Ook een machinist werd geslagen.

“We willen dat onze collega’s zich veilig voelen tijdens het werk. Dat dit niet altijd het geval is, baart ons zorgen en vraagt om actie”, zegt Qbuzz-topman Gerrit Spijksma.

Qbuzz stelt net als de NS dat het veiligheidspersoneel nu afhankelijk is van de politie om de identiteit van overtreders zonder identificatiebewijs vast te stellen. “Dat kan anders. Als onze veiligheidsmedewerkers toegang krijgen tot dit systeem, weten we sneller wie we voor ons hebben. Overlastgevers kunnen zo verantwoordelijk gehouden worden voor hun gedrag. Vaststellen van identiteit kan de-escalerend werken.”

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP