Onder begeleiding

Gratis ov voor kinderen tot 12 jaar in Amsterdam vanaf zomer

OV-bedrijf GVB
Kinderen kunnen vanaf 20 juli gratis reizen in onder meer de trams van stadsvervoerder GVB. Foto: Shutterstock

Amsterdamse kinderen van 4 tot en met 11 jaar oud kunnen vanaf de zomervakantie gratis reizen met het openbaar vervoer. Dat maakt de gemeente maandag bekend. Vanaf 20 juli kunnen kinderen gratis reizen met de bus, tram en metro van stadsvervoerder GVB tussen 09.00 en 21.00 uur.
De kinderen moeten wel altijd onder begeleiding van een volwassene reizen. Aanvragen voor gratis reizen kan vanaf 1 juli. De optie voor gratis reizen kan op een persoonlijke ov-chipkaart worden gezet. De actie loopt tot en met 5 januari, het einde van de kerstvakantie.

Ook vorig jaar konden kinderen tot en met 11 jaar enkele maanden gratis met het openbaar vervoer reizen in de hoofdstad. Die actie liep in november af. “Er hebben vorig jaar bijna 17.000 kinderen gebruikgemaakt van de actie, dat is een kwart van de kinderen in Amsterdam”, aldus verkeerswethouder Melanie van der Horst. Voor het gratis reizen is een miljoen euro beschikbaar gesteld.

Bijna miljoen ritten

Amsterdamse kinderen hebben vorig jaar bijna een miljoen ov-ritten gemaakt, vooral tijdens de spits. “Het gratis reizen is vooral bedoeld om kinderen de kans te geven om in de vakantie of het weekend met het ov op bezoek te gaan bij familie of vrienden, naar een park of een zwembad, of naar een museum of evenement. Om die bezoekjes verder te stimuleren en niet voor extra drukte tijdens de ochtendspits te zorgen, zijn de tijden aangepast naar 9.00 tot 21.00 uur”, aldus de gemeente.

In de regio’s Noord-Holland Noord en Haarlem/IJmond kunnen kinderen tot 12 jaar het hele jaar gratis met de bus reizen. In de provincie Utrecht mogen kinderen tot 12 jaar ook heel 2024 gratis met bus en tram reizen. In Rotterdam loopt al langer een proef waardoor kinderen tot 12 jaar gratis mee mogen in het openbaar vervoer.

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl/ANP