Zware beroepen

Alsnog cao-akkoord NS na extra onderhandelingsronde

NS-medewerkers op station Rotterdam Centraal Shutterstock, Frank Cornelissen

Vakbond FNV en NS hebben alsnog overeenstemming bereikt over een nieuwe cao, meldt FNV. De vakbond en NS zijn het onder meer eens geworden over zware beroepen en krijgen sommige medewerkers meer loon.

Voor medewerkers in de zogenoemde e-treden van de cao wordt het loon per 1 januari 2024 met 1 procent verhoogd. Vanaf volgend jaar komt daar nogeens 1 procent bij. Ook krijgen bepaalde medewerkers een eenmalige bonus, die kan oplopen tot 700 euro bruto. De looptijd van de cao blijft 14 maanden, zo is afgesproken. Verder is er akkoord over de maaltijdvergoeding voor NS-medewerkers

De nieuwe afspraken komen bovenop het eerder bereikte akkoord tussen de vakbond en NS. Dat akkoord werd vorige maand door te weinig FNV-leden gesteund. De vakbond en NS onderhandelden vervolgens verder en hebben volgens de bond nu dit nieuwe resultaat bereikt.

6,6 procent erbij

In het onderhandelingsakkoord van januari spraken NS en de vakbonden af dat werknemers onder meer een loonsverhoging krijgen van minstens 240 euro. Het personeel zou er met de overeenstemming volgens de bonden gemiddeld 6,6 procent op vooruitgaan. FNV sprak van een “redelijk” resultaat. Verder werd ook een resultaat bereikt over onder meer een reiskostenvergoeding en maaltijdvergoeding en een vrijstelling voor oudere werknemers voor nachtdiensten vanaf 2026.

Vakbondsleden stemmen binnenkort over het nieuwe resultaat. “Het is ons niet gelukt op alle gewenste onderwerpen een verbetering af te spreken, maar we denken dat deze verbeteringen zullen leiden tot een breder draagvlak onder onze leden en alle werknemers bij NS”, meldt FNV in een brief aan de leden. De vakbond zegt verder dat leden het volledige onderhandelingsresultaat zo snel mogelijk toegestuurd krijgen.

Andere bonden

Het is goed dat er nu een nieuw resultaat is met niet alleen de FNV, maar ook met andere vakbonden, zegt een woordvoerster van NS. Ze benadrukt dat de nu afgesproken salarisstijging van 1 procent bovenop de 4 procent loonsverhoging komt die in januari is afgesproken. “We laten het nu over aan de leden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group