Zware beroepen

Cao-akkoord NS dichtbij, donderdag laatste onderhandelingen

NS Hoofdkantoor
Het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht. Andre Muller / Shutterstock

Het lijkt er op dat de vakbonden en NS dichtbij een definitief cao-akkoord zijn. Vrijdag vonden nieuwe onderhandelingen plaats omdat de leden van vakbonden FNV en VVMC nog niet helemaal tevreden waren over een eerder bereikt akkoord. FNV hoopt deze week tijdens een laatste onderhandelingsdag eindelijk tot een akkoord te komen.

“Vrijdag 22 maart zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao NS hervat. Ondanks dat we stappen in de goede richting hebben gezet, hebben we nog een onderhandelingsdag nodig. Op donderdag 28 maart gaan we verder”, laat FNV Spoor weten in een update op de website.

Tijdens het overleg op 22 maart heeft FNV een aantal verbeterpunten voor een nieuw cao toegelicht aan NS. Op een ledenraadpleging van de vakbond bleek dat mensen ontevreden zijn over de onderwerpen structureel loon, zware beroepen, ontheffing werken in de nacht, maximale duur contracten uitzendkrachten en inkomensgevolgen bij reorganisatie.

Resultaat

FNV: “Daar hebben we bij aangegeven dat er sprake moet zijn van een échte verbetering van de cao, dus geen uitruil door verslechteringen op andere onderwerpen. Ook hebben we aangedrongen op urgentie.” Volgens FNV is bijna de hele dag gesproken over zware beroepen. “We lijken hier stappen op te zetten, maar hierdoor zijn de andere onderwerpen niet of onvoldoende aan de orde gekomen.”

Om ook de andere verbeterpunten met NS te bespreken, zullen op donderdag 28 maart nieuwe onderhandelingen plaatsvinden tussen de vakbonden en NS. “Omdat onderhandelingen niet eeuwig door kunnen gaan en jullie, onze leden, ook zitten te wachten, moet er op deze dag een resultaat komen”, aldus FNV.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl