Onderhandelingen

FNV: onvoldoende draagvlak voor nieuwe cao NS, opnieuw om tafel

FNV
FNV in actie. Foto: Shutterstock/Dutchmen Photography

Vakbond FNV wil opnieuw met NS praten over de cao voor de medewerkers van de spoorvervoerder. Volgens de bond is er “onvoldoende draagvlak” voor het cao-akkoord dat vorige maand al met NS was bereikt. Slechts een kleine meerderheid van 51 procent van de betrokken vakbondsleden stemde bij een ledenraadpleging voor het onderhandelingsresultaat.

Volgens de vakbond is het onderhandelingsresultaat neutraal aan leden voorgelegd, omdat de onderhandelaars het gevoel hadden dat ze het maximale resultaat hadden behaald. “Er zitten zeker goede punten in, maar ook een aantal pijnpunten”, zegt FNV-bestuurder Henri Janssen. Leden vinden bijvoorbeeld dat de voorgestelde loonsverhoging niet genoeg is. “Zeker als je die vergelijkt met andere bedrijven, ook in het openbaar vervoer.”

De dreiging van acties onder NS-medewerkers lijkt nog niet helemaal verdwenen. Maar volgens de FNV is voorlopig geen sprake van een staking. Veel leden die voor stemden zijn eigenlijk niet tevreden met het resultaat, aldus de vakbond. Janssen concludeert dat het draagvlak ontbreekt en vindt dat er een beter voorstel moet komen.

In het onderhandelingsakkoord spraken de vakbonden FNV, CNV, VVMC en VHS af met NS dat werknemers onder meer een loonsverhoging krijgen van gemiddeld 6,6 procent en minstens 240 euro. “De voorgestelde loonsverhoging compenseert de achterstand die werknemers van de NS hebben opgelopen door de torenhoge inflatie niet”, stelt Janssen. Ook voor andere arbeidsvoorwaarden zijn er verbeteringen, zoals een vrijstelling voor oudere werknemers van nachtdiensten vanaf 2026.

VVMC

Vakbond VVMC hield onlangs een eigen ledenraadpleging over een nieuwe cao voor NS-medewerkers, maar de leden stemden tegen het akkoord. Deze bond wil ook eerst proberen weer met de NS te onderhandelen voordat een mogelijke staking op tafel komt.

NS zegt het spijtig te vinden dat er nog geen nieuwe cao is. “We gaan ons beraden op het vervolg, maar het is voor ons nu nog te vroeg om vooruit te lopen op dat vervolg”, zegt een woordvoerster van het openbaarvervoersbedrijf. Ze kan ook nog niet aangeven of NS financiële ruimte ziet voor een verbeterd bod. Ook gaat NS niet in op de vraag of de vervoerder nu vreest voor stakingen.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Olivier Smits/ANP