Onderhandelingen

Cao-overleg NS hervat: FNV wil nieuwe deal, CNV tevreden

NS CAO
Vrijdag 22 maart 2024 worden de onderhandelingen over een nieuwe cao NS hervat. Beeld ter illustratie. Bjorn Keith / Shutterstock

Vakbonden FNV Spoor, CNV Vakmensen, VVMC en VHS hebben vrijdag de onderhandelingen over een nieuwe cao van NS hervat. Vakbonden FNV en VVMC hopen daarbij tot nieuwe en verbeterde afspraken te komen. De leden van CNV en VHS zijn bij het overleg aanwezig, maar zijn op een zijspoor aanwezig omdat een grote meerderheid van hun leden instemden met het in januari behaalde onderhandelingsresultaat. FNV stemde eerder in met een kleine meerderheid en de leden van VVMC stemden tegen het akkoord.

Uit een ledenraadpleging van FNV is naar voren gekomen op welke onderwerpen er volgens de achterban van de bond nog verbeteringen nodig zijn ten opzichte van het onderhandelingsresultaat van 9 januari.

Aan de hand van de feedback van de bondsleden en NS personeel heeft de vakbond een aantal punten opgesteld die vandaag bij NS op tafel worden gelegd. Er wordt verder gesproken over een structurele loonsverhoging en de hoogte daarvan. Ook wil FNV dat het beleid omtrent vaste contracten op de schop gaat. Volgens de vakbond wordt de termijn wanneer door NS een vast contract wordt aangeboden als “onrechtmatig” ervaren.

FNV wil ook een ontheffing voor werken in de nachtelijke uren. “Er is grote onvrede en onbegrip over de ongelijke behandeling in de verschillende divisies op dit onderwerp”, stellen Henri Janssen en Karel de Buijzer, bestuurders bij FNV Spoor. Tot slot gaat FNV met NS om tafel over de vervroegd pensioen bij zwaar werk en inkomensgevolgen bij reorganisaties.

Positie CNV

Omdat de leden van CNV Vakmensen en masse hebben ingestemd met het akkoord van januari, zal de vakbond vrijdag geen aanvullende cao-voorstellen indienen. “Dat zou namelijk geen recht doen aan de overgrote meerderheid van onze leden die voor het akkoord hebben gestemd”, aldus CNV-onderhandelaars Ike Wiersinga en Jerry Piqué.

CNV zegt er wel voor te zullen waken dat er niet getornd zal worden aan de reeds gemaakte afspraken in het akkoord. “Alleen wijzigingen en aanvullingen worden overeengekomen die in het voordeel zijn van alle werknemers”, stelt de vakbond in een statement op de website.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl