Zaanstreek-Waterland

Nog een boete voor EBS, nu vanwege niet waarmaken zero-emissievervoer

Bus van MeerPlus. De bussen van dit bedrijf rijden sinds december 2023 in Zaanstreek-Waterland en dat leidt tot veel problemen: bussen die te laat rijden of zelfs helemaal uitvallen. ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

De Vervoerregio Amsterdam is van plan EBS een dubbele boete op te leggen. Naast de sanctie voor uitvallende ritten, is er een tweede boete voor niet nagekomen afspraken voor onder meer de inzet van zero-emissiebussen.

De Vervoerregio heeft EBS donderdag op de hoogte gebracht van de voorgenomen boetes voor de ondermaatse prestaties in de concessie Zaanstreek-Waterland, meldt de organisatie.

De Vervoerregio, die naar eigen zeggen al voor de start van de concessie haar zorgen kenbaar gemaakt aan EBS, stuurde in juni en oktober brieven naar de vervoerder verstuurd met een aankondiging van de dreigende implementatieboetes voor rituitval. “Het doel was om EBS te stimuleren om alsnog voor 10 december 2023 haar beloften waar te maken in het belang van de reiziger. Dat is helaas maar voor een deel gelukt, met de boetes tot gevolg”, aldus de concessieverlener.

Daar komt een prent bij voor “tekortkomingen tijdens de implementatie”. Zo heeft de levering van de beloofde zero-emissiebussen vertraging opgelopen, meldt de Vervoerregio, zijn de stallingen met bijbehorende laadinfrastructuur nog niet gereed, zijn de beloften rond reizigersinformatie en de uitrol van de dienstregeling niet waargemaakt en voldoet EBS nog niet aan gemaakte beloftes over de CO2-prestatieladder.

Terugvloeien

De Vervoerregio wijst erop dat ondanks de boetes de dienstregeling ook de komende maanden onder het toegezegde niveau blijft. De organisatie heeft zich daarom voorgenomen de op te leggen boetes terug te laten vloeien naar Zaanstreek-Waterland “en investeren op een manier waarop de reiziger er voordeel van heeft”. Hoe en wanneer we dat het beste kunnen doen wordt de komende periode samen met EBS verder vormgegeven, aldus de Vervoerregio,

Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio verwacht op 11 april 2024 een besluit te nemen over de boete aan EBS. Na bekendmaking van het besluit aan EBS wordt dit besluit openbaar gemaakt. Dit besluit staat vervolgens open voor bezwaar en beroep van EBS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group