Sanctie

EBS beboet en gekort op subsidie na afschalen dienstregeling Zaanstreek

Stadsbussen zijn buiten dienst. Foto ter illustratie. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / VRPress

De Vervoerregio Amsterdam verleent EBS geen ontheffing voor het afschalen van de dienstregeling. De busvervoerder, die op die manier uitval van ritten door personeelstekorten probeert te voorkomen, ontvangt daardoor minder subsidie en kan bovendien een boete verwachten.

Dat blijkt uit een brief die de Vervoerregio heeft verstuurd naar zijn regioraadsleden.

EBS is sinds 10 december de concessiehouder in de regio Zaanstreek-Waterland. Sinds de start regent het klachten over onbetrouwbaarheid van de dienstverlening. EBS wijt de problemen aan personeelstekorten en rijdt daarom sinds vorige week met een uitgeklede dienstregeling. Het afschalen van het aantal ritten is onderdeel van het verbeterplan van de vervoerder.

Gerard Slegers, lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio, noemt de keuze om minder bussen te laten rijden “begrijpelijk”. Het standpunt van de organisatie blijft echter dat de reiziger zo snel mogelijk moet kunnen rekenen op een betrouwbare en volwaardige dienstregeling. “We verlenen géén ontheffing voor de aanpassingen aan de dienstregeling zoals opgenomen in het verbeterplan. Dit betekent onder andere dat EBS geen subsidie ontvangt voor de ritten die ze niet rijden.”

Boete

Slegers zegt er “flink van te balen” dat de dienstregeling nu wordt afgeschaald. “Ook blijf ik het vervelend vinden dat reizigers de afgelopen weken in de kou hebben moeten staan. Voor de tekortkomingen volgt op 29 februari nog een boete.” De hoogte van die sanctie moet nog worden vastgesteld, laat de woordvoerder van de Vervoerregio desgevraagd weten.

Verder draagt de Vervoerregio EBS op om elke week per mail aan de Vervoerregio te rapporteren over de uitvoering van de concessie en het Verbeterplan. Eventuele afwijkingen moet de vervoerder direct melden. Ook wil de Vervoerregio voor de zomer zeker weten of EBS erin slaagt om de dienstregeling weer te herstellen vanaf 1 september, de datum waarop het verbeterplan van de vervoerder afloopt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group

3 reacties op “EBS beboet en gekort op subsidie na afschalen dienstregeling Zaanstreek”

Diego Beyse|20.01.24|12:24

Missen we connexxion al?

Patrick La|19.01.24|18:45

Geweldig gedaan door de overheid met hun een contract te tekenen en dat dit vervoersbedrijf hier mocht gaan rijden. Weer zo een slechte actie

stefan vis|19.01.24|16:46

Kon laatst dus niet naar huis met de nachtbus want die reed niet. Kon ik mooi nog een kwartier extra lopen in de kou om met vriendin wederom in mijn studio bij Tussen de bogen te moeten slapen. Wat een baggerbende bij EBS. Wat een scam! Ook met het Waterlandkaartje kom je de metro niet in terwijl er geen enkele ebs bus nog bij het Centraal komt maar wel lekker blijven verkopen op CS! Maar niet in Noord! Echt alsjeblieft. Geef EBS een rotschop. En zorg dat de VR verstand heeft van OV…