Karsan

‘Mijlpaal’ in Noorwegen: autonome bus rijdt nu ook door tunnels

De autonome bus van fabrikant Karsan in Stavanger Karsan

Busfabrikant Karsan claimt een primeur met zijn autonome bus in Noorwegen. Het voertuig, dat al sinds 2022 rondrijdt in de Zuid-Noorse stad Stavanger, kan nu ook zelfstandig door tunnels rijden.

De vervoerder in Stavanger zet de bus nu in op een traject met daarin een 800 meter lange tunnel, meldt Karsan in een persbericht. Het rijden door tunnels is voor autonome voertuigen moeilijk doordat er vaak geen mobiel netwerk of GPS-signaal beschikbaar is. De tunnelwanden bemoeilijken bovendien de waarneming van de omgeving met sensoren. De bus is volgens Karsan “het eerste en enige zelfrijdende voertuig in Europa dat deze taak kan volbrengen”.

De bus in Stavanger rijdt op het zogenoemde autonomieniveau 4. Dat betekent dat een voertuig zonder menselijke bestuurder af kan en op een vast traject alle rijtaken zelf uitvoert. In Stavanger haalt de bus een snelheid van 50 kilometer per uur, stopt bij haltes en laat die reizigers in- en uitstappen. Ook vindt de bus zelf zijn weg bij stoplichten, verkeerskruispunten en rotondes.

De autonome bus, die onder de naam e-Atak op de markt wordt gebracht, is een samenwerking van het Turkse Karsan en het in autonoom rijden gespecialiseerde Adastec, dat kantoren heeft in Turkije, Nederland en de Verenigde Staten. Het project in Stavanger is een samenwerking tussen vervoerders Vy en Kolumbus.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group