Overgangsperiode

Connexxion en provincie Zeeland spreken over verlenging concessie

Connexxion bus Zeeland
Foto: Bus in de Zeeuwse stad Middelburg. ANP/ Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De overgang naar een fijnmazig vervoerssysteem in Zeeland leidt de komende twee jaar niet tot verschraling van het openbaar vervoer. Dat meldt de gedeputeerde Harry van der Maas in Provinciale Staten. Connexxion en de provincie Zeeland hebben de intentie de huidige concessie met twee jaar verlegen, tot december 2026.

Eerder had de provincie aangekondigd dat vervoersmaatschappijen geen interesse hadden om vanaf 2025 het nieuwe ov-plan in Zeeland uit te voeren. Gedeputeerde Staten meldden deze week dat de huidige vervoerder Connexxion, die niet had ingeschreven op het fijnmazige systeem, de huidige concessie-overeenkomst met twee jaar wil verlengen. Hiermee is het busvervoer, inclusief scholierenvervoer en buurtbussen, tot december 2026 gegarandeerd, volgens verantwoordelijk gedeputeerde Harry van der Maas.

Zorgen

De verlenging van de huidige concessie werd positief ontvangen door de BBB-fractie, maar tegelijkertijd wezen zij op de bezorgdheid onder burgers, dorpsraden, en buschauffeurs die vrezen voor hun baan. Andere partijen, waaronder PvdA/GroenLinks, Partij voor de Dieren, Partij voor Zeeland en SP, uitten ook hun zorgen over mogelijke verschraling van het openbaar vervoer in de komende jaren.

Oude schoenen weggooien

In het voorgestelde systeem van de provincie worden enkele buslijnen met grote bussen vervangen door buurtbussen en haltetaxi’s. De BBB-fractie had vragen gesteld over de financiering van deze strategie en of de Zeeuwen daadwerkelijk van het nieuwe systeem gebruik zouden maken. Het CDA vroeg zich af of het verstandig is “oude schoenen weg te gooien als je nog geen nieuwe hebt.”

Kwaliteitsniveau

In reactie op deze zorgen heeft gedeputeerde Harry van der Maas toegezegd dat hij in overleg met Connexxion zal vasthouden aan het huidige kwaliteitsniveau. Hij benadrukte ook zijn initiatief om een goede communicatie op te zetten met scholieren, dorpsraden en chauffeurs om zorgen weg te nemen met betrekking tot de overgang naar het nieuwe ov-plan.

OV Congres ’23

Op het OV Congres op 15 november in de Jaarbeurs in Utrecht gaat de provincie Zeeland, samen met de gemeente Terneuzen en carpool-app Nabogo, dieper in op het toekomstige openbaar vervoersysteem in de kustprovincie. Meld u hier aan voor het congres!

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer