FNV Spoor

Teleurstelling na eerste loonbod NS

Vlag FNV
Foto: Vlag van FNV. Foto ter illustratie. Shutterstock, Dutchmen Photography

Tijdens de derde ronde van de cao-onderhandelingen op dinsdag 31 oktober heeft NS het langverwachte loonbod gepresenteerd. Dat bod leidde echter tot teleurstelling onder het personeel van de spoorwegmaatschappij. NS maakte duidelijk dat een automatische inflatiecorrectie (APC) onbespreekbaar is. Ook wordt geen bodem in de loonsverhoging afgesproken. 

Voor 2024 biedt NS een loonsverhoging van 2 procent per 1 januari en 1,8 procent per 1 oktober, wat resulteert in een effectieve verhoging van 2,45 procent. Dat schrijft FNV Spoor in een brief aan hun leden.

Ondanks de nadruk die medewerkers, in de vooraf ingevulde enquete, legden op het belang van een APC, lijkt NS hier geen gehoor aan te geven. De argumenten van de spoorwegmaatschappij tegen een APC worden door FNV Spoor als dogmatisch beschouwd.

Onduidelijkheid

Naast het ontbreken van een APC waren er verder weinig positieve ontwikkelingen. Hoewel NS toezeggingen deed over de sociale veiligheid, blijft de concrete inhoud van deze toezegging onduidelijk. Voorstellen met betrekking tot zekerheid voor uitzendkrachten werden niet ingewilligd.

Verbeteringen

NS presenteerde wel twee verbeteringen op het gebied van reiskosten en TV. Deze werden positief ontvangen. Bovendien is NS bereid om het sociaal plan en de werkgelegenheidsgarantie te verlengen. NS benadrukte dat het om een openingsbod gaat en er nog een lange weg te gaan is in de onderhandelingen.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

1 reactie op “Teleurstelling na eerste loonbod NS”

Rik Spring|07.11.23|16:31

Ja hoor, wie gaat dat betalen….
Juist de reiziger, dus op termijn nog minder reizigers ……