Leerlingenvervoer

Rotterdamse Kinderombudsman uit stevige kritiek op procedure gesubsidieerd ov

Bushalte met kids
Foto: Bushalte met kinderen. Foto ter illustratie. DGLimages

Marianne van den Anker (Ombudsman Rotterdam Rijnmond) en Stans Goudsmit (de regionale Kinderombudsman) hebben in een brief aan zorgwethouder Ronald Buijt (Leefbaar Rotterdam) stevig uitgehaald naar de invoering van het gesubsidieerd ov-vervoer, voor kinderen die normaliter door de taxi naar school worden gebracht. Volgens beide ombudsmannen is de invoering te snel gegaan, waardoor ouders werden overvallen.

Eerder dit jaar kondigde de gemeente Rotterdam aan strenger te kijken naar welke kinderen in aanmerking komen voor leerlingenvervoer en welke kinderen niet. Volgens het college van burgemeester en wethouders (B&W) is de gemeente de afgelopen jaren te ruimhartig geweest in het toekennen van leerlingenvervoer.

Tijdens het toekenningsproces wordt inmiddels meer de nadruk gelegd op zelfstandig reizen. Ongeveer 150 kinderen gaan hierdoor niet langer met de taxi naar school, maar met het openbaar vervoer. Ouders die hun kind via het openbaar vervoer naar school laten gaan krijgen hier een vergoeding voor.

Volgens Marianne van den Anker en Stans Goudsmit liet de gemeente Rotterdam vlak voor de zomervakantie aan deze 150 ouders weten, dat het leerlingenvervoer met ingang van het nieuwe school jaar (2023-2024) stopt. Te kort dag, volgens beide ombudsmannen. “Ouders voelden zich hierdoor overvallen”, zo stellen Van den Anker en Goudsmit. “Dat leidde tot veel stress. Ongeveer een derde van de ouders heeft bezwaar gemaakt tegen de stopzetting. Veel van deze bezwaarschriften zijn echter blijven liggen, omdat het kort voor de zomervakantie werd medegedeeld.”

Begeleiding ov

Volgens de ombudsmannen had de aanpak ook anders gekund, omdat er nog tot het einde van dit jaar plaatsen in de taxi voor deze kinderen zijn gereserveerd. “Dit bood de gemeente de kans om een overgangsperiode in te lassen”, zijn beide ombudsmannen van mening. “Voor de zomer had de gemeente kunnen aankondigen dat per 1 januari 2024 het vervoer per taxi zou stoppen. Ouders hadden dan de tijd gehad hun kinderen te laten wennen aan het reizen met het openbaar vervoer. Bovendien hadden ouders dan ook de gelegenheid hebben gehad om een passende oplossing te vinden voor het begeleiden van hun kinderen in het openbaar vervoer. Helaas is dit niet gebeurd.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer / Olivier Smits

Bron: TaxiPro