Onderzoeker arbeidsrecht

Onderzoek: ‘Nederlanders hebben door inflatie begrip voor stakingen’

De bereikbaarheid van de regio staat steeds verder onder druk. Foto: Flickr/Joris Louwes.

Nederlanders zijn solidairder met stakende werknemers dan gedacht. Dat zegt Niels Jansen, onderzoeker en docent arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. “De mythe heerst dat Nederlanders staken stom vinden. Maar juist in deze tijden van inflatie is zichtbaarder dat mensen het juist wel begrijpen als mensen actievoeren.” Daarnaast heeft thuiswerken ook een positief effect op het resultaat van de staking.

Jansen erkent dat het makkelijker is geworden door het coronavirus om vanuit huis te werken en dat daardoor wellicht minder mensen last hebben van de staking van het streekvervoer dan voorheen. “Uiteindelijk wil je de werkgever pijn doen. De publieke opinie kan helpen om een cao-akkoord af te dwingen en je zou kunnen zeggen dat dat lastiger gaat als je een actie plant waarvan de impact minder groot is. Tegelijkertijd rijden de bussen niet en lopen de werkgevers schade op omdat er minder wordt verdiend.”

Rechters zijn volgens Jansen soms meer geneigd met de werkgever mee te gaan als het over stakingen gaat die van invloed zijn op derden. “Deels is dit misschien wel een veel betere actie, waarbij je het publiek niet tegen je krijgt en de werkgever toch gericht kunt raken.”

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.