Motie

Tweede Kamer geeft gehoor aan noodoproep OV-sector om stijgende energieprijzen

Stadsbus Arriva aan de laadpaal in Sittard. Foto: Wikipedia.

Tweede Kamerleden Habtamu de Hoop en Kauthar Bouchallikht hebben gisteravond een motie ingediend waarin ze de regering oproepen om met de OV-sector in gesprek te gaan over de effecten van de torenhoge energieprijzen. De motie volgt op een noodoproep van OV-NL namens de gehele OV-sector.

“De geraamde extra kosten voor alleen al het stad- en streekvervoer voor 2023 bedraagt mogelijk 180 miljoen euro”, schrijven De Hoop en Bouchallikht in de motie. “Deze hoge kosten zouden kunnen leiden tot een verdere verschraling van de dienstregeling.”

De Tweede-Kamerleden van PvdA en GroenLinks verzoeken de regering om het gesprek aan te gaat met de OV-bedrijven om zo de consequenties van de energiecrisis in kaart te brengen. Ook moet de regering volgens de Kamerleden afwegen welke compensatieafspraken door het Rijk mogelijk zijn.

Energieprijzen rijzen de pan uit

Eerder vertelde Rolf Harbers, woordvoerder van RET aan OVPro dat de Rotterdamse stadsvervoerder in de knel zit door de hoge energieprijzen. De kosten voor de RET gaan namelijk vanaf 1 januari volgend jaar met 300 procent omhoog. “Dat stelt ons voor een enorm financieel probleem. Waar mogelijk nemen we al energiebesparende maatregelen. Maar dat levert ons bij lange na niet de miljoenen op die we extra moeten betalen. Bovendien zijn onze voertuigen de grootste verbruikers. Die moeten gewoon rijden. Bij onze bestuurders en chauffeurs vragen we aandacht voor zuinig rijden.”

Ook werd bekend dat de regering met een belastingaanslag komt voor elektriciteitsfabrikanten die dankzij de hoge gasprijs torenhoge winsten maken, terwijl ze geen cent extra kosten hebben. De opbrengst van die belasting wordt geschat op 1,8 miljard. Dit bedrag wordt gebruikt om het compensatiepakket voor de hoge energieprijzen te financieren. Harbers zegt dat dit wringt, aangezien de OV-sector vooralsnog niks terugziet van dit bedrag, terwijl zij wel de hoge energieprijzen betalen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.