Kamerlid Smolders wil agressieve reiziger uit OV weren met reisverbod

Veiligheid en service medewerkers NS
Veiligheid en service medewerkers NS. Foto: ProMedia.

Tweede Kamerlid Hans Smolders van BVNL wil dat het mogelijk wordt om agressieve reizigers een landelijk OV-verbod op te leggen. Op die manier moet het openbaar vervoer veiliger worden. Hij vraagt de minister van Infrastructuur en Waterstaat om zo’n reisverbod verder uit te werken.

Aanleiding voor het pleidooi van Smolders is de mishandeling begin vorige maand van een buschauffeur van Arriva door een passagier. De man weigerde ’s nachts te betalen voor zijn rit van Katwijk naar Leiden, nadat hij geconstateerd had dat zijn chipkaart leeg was leeg was en zijn telefoon dienst weigerde. Toen de chauffeur hem vervolgens vroeg om de bus te verlaten, werd hij agressief en deelde hij een kopstoot en harde vuistslagen uit. De zaak kwam afgelopen weekend aan bod in het opsporingsprogramma Team West van Omroep West, waarin de politie Den Haag hulp vraagt bij het oplossen van misdaden.

OV-verbod Rotterdam

Smolders noemt het gedrag van de man “onaanvaardbaar”. Hij wil dat er strenger landelijk beleid komt om agressie in het OV in te dammen. Daarbij verwijst hij ook naar maatregelen die er in het Rotterdamse openbaar vervoer al genomen zijn. Reizigers kunnen bij RET voor verschillende overtredingen een OV-reisverbod krijgen voor een aantal weken, zoals spugen, onzedelijk gedrag, intimidatie, geweld en wapenbezit. “BVNL wil nu dat er landelijke OV-verboden worden opgelegd teneinde het openbaar vervoer veiliger te maken. Naast een verbod in het OV moet ook een verblijfsverbod gelden voor stations, bushaltes en andere in- en uitstaplocaties”, zegt Smolders.

Hij heeft ook Kamervragen gesteld over agressie in het openbaar vervoer. Daarin vraagt hij niet alleen om een landelijk OV-verbod, maar wil hij ook weten of er sprake is van een toename van het aantal geweldsincidenten in bussen, trams, metro’s en treinen.

Smolders zegt zich eveneens te blijven inzetten voor het gebruik van snelrecht en het zwaarder straffen van geweldsdelicten.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Kamerlid Smolders wil agressieve reiziger uit OV weren met reisverbod”

Henk Lubbers|14.06.22|09:27

Meneer Smolders heeft natuurlijk ook gelijk de handhaving van dit idee geregeld??? Is echt weer een idee voor de bühne want is totaal niet te handhaven.