OV-NL: sector heeft ook vanaf 2023 nog een financieel vangnet nodig

GVB, Sloterdijk, (foto: GVB Verbindt)

Brancheorganisatie OV-NL is blij met de toezegging van het kabinet om de beschikbaarheidsvergoeding te verlengen tot het einde van het jaar, maar maakt zich zorgen over de periode daarna. Als steun vanaf 2023 uitblijft, gaat dat ten koste van de dienstverlening, vreest OV-NL.

“De keuze om vanaf 2023 geen vangnet meer te bieden aan het OV baart ons grote zorgen. Wanneer dit besluit niet heroverwogen wordt en de reizigers niet allemaal terugkomen, gaat dit grote consequenties hebben voor de beschikbaarheid van mobiliteit, want de vervoerbedrijven moeten dan fors snijden in het aanbod. Vervoersarmoede dreigt dan voor grote groepen mensen. Daarnaast heeft het ook impact op andere grote opgaven van dit kabinet, zoals duurzaamheid en woningbouw”, stelt Gerrit Spijksma, voorzitter van OV-NL.

Het kan jaren duren voordat het reizigersaantal weer op het niveau is van voor de coronapandemie. Daar komt volgens de branchevereniging nog eens bij dat een deel van de reizigers het gebruik van bus, trein, tram en metro ontwend is. Corona blijft daarom nog jaren impact hebben op het openbaar vervoer.

OV-aanbod op peil houden

Spijksma vindt het belangrijk dat het OV-aanbod op peil blijft om het aantrekkelijk te houden en de reiziger niet te ontmoedigen. “Wij zijn er als OV-sector van overtuigd dat wij een belangrijke bijdrage aan de maatschappij leveren. Juist nu zijn we meer nodig dan ooit, ook met oog op de hoge brandstofkosten en ambitieuze klimaatdoelstellingen. We vragen het kabinet daarom: introduceer een financieel vangnet na 2022 zolang de reizigers nog niet allemaal terug zijn in het OV.”

Komt zo’n vangnet er niet, dan gaat dat ten koste van de dienstverlening en de werkgelegenheid, vreest OV-NL. En als er aanbod geschrapt wordt, is het lastig om weer op het oude niveau te komen.

Lees ook

Kabinet verlengt coronasteun OV met een paar maanden

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.