Rechter: NS overtreedt privacyregels niet met OV-chipkaart

Inchecken met de businesscard/ov-chipkaart
Foto Inge

NS opereert rechtmatig met de verwerking van persoonsgegevens van reizigers. Dat heeft de Raad van State woensdag vastgesteld. Een inwoner van Arnhem ging bij de Raad van State in hoger beroep, omdat hij wil niet wil de spoorvervoerder met zijn persoonsgegevens aan de haal gaat als hij met een OV-chipkaart reist.

Daarom vroeg hij de Autoriteit Persoonsgegevens om te onderzoeken of het wel noodzakelijk is dat NS over de persoonsgegevens van reizigers met een OV-chipkaart beschikt. Ook vroeg hij de Autoriteit om handhavend op te treden, maar die gaf niet thuis.

Hoger beroep

De rechtbank Gelderland gaf de Autoriteit gelijk. Daarop ging de bezwaarmaker in hoger beroep bij de Raad van State. Volgens de rechtbank en de Raad van State ontstaat er een vervoersovereenkomst op het moment dat een reiziger in de trein stapt. En dan moet vervolgens worden beoordeeld of voor de uitvoering van die overeenkomst de verwerking van persoonsgegevens noodzakelijk is. De inbreuk op de privacy van de reiziger is daarbij wel beperkt.

Volgens de Raad heeft de Autoriteit terecht geoordeeld dat het noodzakelijk is dat NS over de persoonsgegevens beschikt. “Deze gegevensverwerkingen hebben als doel de bepalende verplichtingen van de partijen bij de overeenkomst vast te stellen”, oordeelt de Raad. Een door de bezwaarmaker aangedragen alternatief met een papieren kaartje is volgens de Raad veel minder goed controleerbaar en kan leiden tot misverstanden, onenigheid en agressie tegen conducteurs. Bovendien kan daarmee makkelijker worden gefraudeerd.

Scheiding tussen reis- en persoonsgegevens

Verder oordeelt de Raad dat op de OV-chipkaart een scheiding is aangebracht tussen reisgegevens en persoonsgegevens. Het samenbrengen van die gegevens is alleen toegestaan voor het sturen van facturen en voor service van NS. Daarbij geldt een gedragscode waaraan de vervoerder zich moet houden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Adrie van der Wel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.