Rover bezorgd dat reiziger dupe wordt in regio IJssel-Vecht

Bus Syntus Overijssel in Deventer
Foto inge

“Het OV-aanbod in de regio IJssel-Vecht moet in december doorgaan zoals gepland, ook als dit betekent dat Keolis moet blijven rijden.” Daarvoor pleit reizigersorganisatie Rover in een brief aan de gedeputeerden van Gelderland, Overijssel en Flevoland. Rover vraagt de drie nogmaals om het belang van de reiziger op één te zetten.

Dinsdag besluiten de drie provincies definitief wat er gaat gebeuren met de concessie IJssel-Vecht, nadat eerder deze maand het voornemen werd aangekondigd om de gunning aan Keolis in te trekken. Dit vanwege onregelmatigheden die tijdens het aanbestedingsproces zijn ontdekt. Daarna zijn gesprekken aangegaan met andere vervoerders om te kijken of zij vanaf december het openbaar vervoer in de regio kunnen verzorgen. Dit zou echter betekenen dat zij nog maar vier maanden hebben om het vervoer te organiseren. Een noodconcessie behoort ook nog tot de mogelijkheden.

Reiziger de dupe

“Wij keuren de handelswijze van Keolis absoluut niet goed”, aldus Rover-directeur Freek Bos en de organisatie stelt ook geen oordeel te willen vormen over de juridische of principiële gronden om de concessie in te trekken. “Maar realistisch gezien is het niet haalbaar over vier maanden een nieuwe concessie te starten. Rover vreest dat de reiziger de dupe is. Vooral dunbezette buslijnen en scholierenbuslijnen lopen het risico niet tijdig vervangen te kunnen worden.”

Daarnaast is Keolis juist uitgekozen, omdat deze vervoerder het beste bod heeft uitgebracht. De beloftes die de vervoerder in het bod heeft gedaan, zijn namelijk ook aan de reiziger beloofd nadat Keolis door de drie provincies werd uitgekozen om het OV te verzorgen. Die reizigers hebben op basis daarvan hun mobiliteitskeuzes gemaakt.

“Door juridische en/of principiële argumenten te zwaar te laten meewegen, is de kans groot dat aankomend december de reiziger niet de beloofde kwantiteits- en kwaliteitsverbetering krijgt. Voor het bepalen van de gevolgen van een niet volledige offerte bij een aanbesteding heeft u meerdere opties. U maakt onvoldoende duidelijk waarom deze opties, waarbij de reiziger minder zwaar de dupe is, niet passend zijn”, schrijft Rover in de brief.

Beste bod

Uiteindelijk moet het belang van de reiziger voorop staan, meent de reizigersorganisatie. En reizigers hebben baat bij een goede dienstverlening, hoge frequenties en een kwalitatief hoogwaardig OV. Maar in de brief waarin de provincies duidelijk maakten de concessie te willen intrekken, leken Overijssel, Gelderland en Flevoland vooral oog te hebben gehad voor de onregelmatigheden bij de aanbesteding.

Rover benadrukt ook de wijze waarop het bod tot stand is gekomen absoluut niet goed te keuren, maar alleen te kijken naar de inhoud van het bod. Voor goed openbaar vervoer vanaf december moet centraal staan dat de reiziger het beste openbaar vervoer krijgt aangeboden. “Het geplande OV-aanbod zou per december gewoon van start moeten gaan, voor de reiziger is het niet van belang of dit door Keolis of een andere vervoerder wordt gereden. Aan Keolis zou volgens Rover ook een alternatieve straf opgelegd kunnen worden, zoals het betalen van een boete die de reiziger ten goede komt.”

Lees ook:

Keolis verliest busconcessie IJssel-Vecht na gesjoemel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Rover bezorgd dat reiziger dupe wordt in regio IJssel-Vecht”

Jeroen van Tol|04.08.20|11:18

Door 2 ex medewerkers van Keolis lijdt zowel de reiziger alsmede het personeel hier onder. Jammer omdat Keolis bij ons in Almere erg zijn best doet voor de reiziger!! Zo gauw er een nieuwe wijk is rijdt er al een bus(je).
Bij calamiteiten wordt direct gereageerd. Is bij voorgaande ov bedrijven wel een anders geweest.

kees boer|02.08.20|17:34

Het is dieptreurig dat zowel het personeel als de reiziger de speelbal zijn