Acht weken cel voor bespugen buschauffeur

Rechter
Bron: utah778 via iStock (vrij te gebruiken)

Een man die afgelopen dinsdag in Maastricht een buschauffeur bespuugde en daarbij riep dat hij het coronavirus had, moet acht weken de cel in. Ook moet hij de buschauffeur een schadevergoeding van 450 euro betalen.

De man wilde afgelopen dinsdag vanaf station Maastricht met de bus reizen, maar hij had onvoldoende saldo op zijn OV-chipkaart. Er ontstond een discussie met de buschauffeur, die daarna door de man werd bespuugd. De 19-jarige riep daarbij dat hij het coronavirus had. De politie hield hem aan en het Openbaar Ministerie heeft hem mishandeling, bedreiging en belediging ten laste gelegd. De rechter achtte uiteindelijk bedreiging wettig en overtuigend bewezen.

De ‘coronaspuger’ uit Sittard moest zich vrijdag verantwoorden bij de rechter in Roermond en kreeg meteen acht van de tien geëiste weken onvoorwaardelijke celstraf aan zijn broek. Net als in soortgelijke gevallen de laatste dagen werd hier supersnelrecht toegepast, zodat in bijzondere tijden duidelijk wordt gemaakt dat bepaald wangedrag hard en snel wordt afgestraft.

Extra beschermd

“Het Openbaar Ministerie wil duidelijk maken dat dit soort gedrag op geen enkele wijze wordt getolereerd, jegens niemand, maar zeker niet tegen mensen met publieke en vitale taken zoals buschauffeurs, politiemensen en andere hulpverleners. Deze mensen moeten extra worden beschermd en in veiligheid kunnen werken. Iedereen moet het uit zijn hoofd laten om deze mensen zo te bejegenen”, aldus het OM in een toelichting op deze zaak.

OVPro houdt een dossier bij met alle artikelen over de coronacrisis in het openbaar vervoer

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.