Arriva rust treinstewards uit met bodycams

Arriva, trein, Groningen

Stewards van Arriva die meerijden op de Noordelijke treinen dragen vanaf dinsdag bodycams bij zich. Deze bodycams moeten zowel preventief als de-escalerend werken en dus bijdragen aan een betere sociale veiligheid op de treinen. Het gaat nog een proef van een jaar. 

Hierin zal Arriva onderzoeken of dit inderdaad zorgt voor een groter veiligheidsgevoel en incidenten op de treinen voorkomt. De resultaten worden begin 2020 bekeken en besproken met de provincies Fryslân en Groningen. In december 2020 gaat de nieuwe concessie op de Noordelijke treindiensten in, maar Arriva behoudt de concessie.

Aanzetten

Overigens staan deze bodycams niet altijd aan – het is aan de steward om het apparaat in te schakelen als daar behoefte aan is. Dit kan het geval zijn als er een onveilige situatie in de trein ontstaat. Voor het bewaren en bekijken van de bodycam-beelden gelden strikte regels en reizigers worden hierover geïnformeerd via posters die in de treinen hangen.

Bodycams zijn niet ongewoon in het Nederlandse OV. Zo kregen halverwege 2018 circa 700 Veiligheid & Service-medewerkers van NS een bodycam. De resultaten van een proef van de vervoerder waren positief. En eerder besloot RET ook al uit te testen wat de effecten van dergelijke camera’s waren. Het is met name een gevolg van een toename van de ernstige geweldsincidenten in het OV.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Arriva rust treinstewards uit met bodycams”

Wiebe Goossen|01.10.19|18:49

Beter – hoewel het eigenlijk erg is dat zoiets nodig is gezien de ‘mores van de tijd’! Maar veilgheid gaat voorop, voor zowel personeel als reiziger!