Meer dan 300 Utrechtse abri’s uitgerust met plantendak

Mobiroof in Utrecht BEELD Mobilane
Mobiroof in Utrecht BEELD Mobilane

Meer dan driehonderd abri’s in Utrecht zijn voorzien van een plantendak. Redelijk bijzonder voor de gemeente, stelt Epsilon, die de bushaltes in opdracht van Clear Channel produceerde. Het gaat volgens het bedrijf om de eerste bushokjes met sedumdak in Nederland. De groene daken ogen niet alleen prettig, ze zouden ook nog eens goed voor het milieu.

Epsilon heeft gebruik gemaakt van Mobiroof-cassettes van de Nederlandse groenspecialist Mobilane. Mobiroof is een kliksysteem van kant-en-klare cassettes met een mix van zes tot acht verschillende sedumplanten. De vetplantjes zijn goed voor het milieu, stelt Mobilane-directeur Alexander Ilsink in een verklaring.

“Het sedum vangt fijnstof af en verbetert zo de luchtkwaliteit in de stad.” De sedumplanten zijn volgens hem ook aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere bestuivers. En hij wijst op de voordelen tijdens hevige regenval. “De Mobiroof-cassettes vangen regenwater op. Dat betekent dat de straten minder snel blank staan tijdens flinke regenbuien.” Ilsink benadrukt dat de planten goed tegen droogte kunnen en nauwelijks onderhoud vragen.

Viral gegaan

De gemeente Utrecht wil met groen de woonkwaliteit in de stad verbeteren. Planten, bomen en struiken maken de stad leefbaar en aantrekkelijk voor bezoekers en is het goed voor het milieu.

Het Utrechtse project kreeg volop aandacht in toonaangevende Europese media en was ook nieuws in Noord-Amerika, Afrika en Azië. “We zijn bijzonder trots dat dit opvallende project viral is gegaan”, zegt Ilsink. “Onder meer de Britse The Independent, The Guardian en het Duitse Stern hebben uitgebreid gepubliceerd. Diverse steden in binnen- en buitenland hebben interesse het Utrechtse voorbeeld te volgen om zo de biodiversiteit te vergroten.”

Mobilane heeft inmiddels ook bushokjes in Helsingborg (Zweden) voorzien van Mobiroof-cassettes.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.