Ex-buschauffeur Arriva krijgt drie jaar cel voor brandstichting

Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia
Bron: iStock / Wavebreakmedia (onbeperkt gebruik)

Voormalig buschauffeur Berry van D. (29) uit Tilburg heeft drie jaar celstraf gekregen voor het in brand steken van diverse bussen van zijn oud-werkgever Arriva. De rechtbank in Breda veroordeelde hem woensdag tot deze straf. De dader zelf ontkent alle beschuldigingen.

De rechters vonden het bewijs tegen de man wel degelijk overtuigend. Van D. was ontslagen door het bedrijf, dus hij had een mogelijk motief. Hij werd door mensen herkend op bewakingsbeelden die op tv werden vertoond en verder blijkt onder meer uit gegevens van zijn telefoon dat hij in de buurt was. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel geëist. Arriva zelf wilde een schadevergoeding van 200.000 euro van een voormalige buschauffeur

Branden

In september vorig jaar brandden in de remise in Tilburg vier bussen uit en raakten er drie beschadigd. Nog geen twee weken daarna werd brand gesticht in een kantoor van het busbedrijf. In november werd een bus gestolen. Nadat er urenlang in was rondgereden, werd het voertuig in brand gestoken. De schade door de branden is becijferd op 1,5 miljoen euro.

Van D. werd in februari opgepakt na tal van vermoedens dat hij erachter zat, mogelijk uit frustratie over zijn ontslag. In 2016 werd hij ontslagen, omdat een verbroken relatie met een vrouwelijke collega zorgde voor problemen op de werkvloer. Zijn advocaat vond het bewijs onbetrouwbaar en pleitte voor vrijspraak.

De rechtbank weegt onder meer mee dat Van D. geen enkel berouw heeft getoond. Verder heeft hij nauwelijks meegewerkt aan psychologisch onderzoek. Na een eerste gesprek staakte hij zijn medewerking. Daardoor heeft de rechtbank te weinig inzicht gekregen in zijn persoonlijkheid.

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.