Inzet van spuugkits leidt één keer tot aanhouding

GVB, tram, (foto: GVB Verbindt)

De proef waarbij de Amsterdamse stadsvervoerder GVB spuugkits inzet, heeft sinds het begin van de proef in oktober 2015 één keer tot een arrestatie geleid. Het gaat om een verdachte die een trambestuurder van de GVB bespuugde en er hierna vandoor ging. Door zijn speeksel te analyseren, kon de verdachte alsnog aangehouden worden.

De spuugkits worden sinds vorig jaar oktober ingezet als proef door de Amsterdamse vervoerder GVB, de politie en justitie. De proef zou eigenlijk een half jaar duren, maar wordt nu nog drie maanden verlengd om de effectiviteit beter in beeld te krijgen. Dit meldt Metro.

DNA-databank

De dader kon betrapt worden omdat hij al vaker over de schreef was gegaan en zijn DNA was opgenomen in de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De dader moet zich op 12 april verantwoorden voor een rechtbank. Het is de vijfde keer dat de spuugkit is ingezet. De andere vier keer kwam er geen match uit. Wel zijn in vier van de vijf gevallen aangifte gedaan.

Nadat een medewerker bespuugd wordt, zijn enkele tientallen handhavers opgeleid om het DNA-materiaal op de juiste manier te komen veiligstellen. Hierna wordt het speeksel naar het laboratorium Verilabs gestuurd om te ontdekken of er DNA uit te halen is, waarna het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kijkt of er een match te vinden is in de DNA-databank.

Waardering medewerkers

Hoewel de voorlopige resultaten van de proef volgens de stadsvervoerder positief zijn, wil GVB nog geen harde conclusies te trekken over de gevolgen van de spuugkits. Wel groeit onder het personeel de waardering voor de spuugkit. Chauffeurs en bestuurders hebben het gevoel dat ze serieuzer genomen worden en volgens de GVB zijn medewerkers meer bereid om spuugincidenten te melden.

Dit is belangrijk omdat spugen door OV-personeel wordt ervaren als een van de meest vernederende vormen van agressie, met een grote impact op de medewerkers.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.