Reizen met geleende OV-chipkaart is toegestaan

Inchecken, OV-chippaal, OV-chipkaart

Het reizen met de OV-chipkaart van iemand anders is legaal. Dat is de conclusie van de Geschillencommisse Openbaar Vervoer, die uitspraak deed in een zaak tussen tussen een reiziger en een vervoerder. De passagier had een boete gekregen terwijl hij reisde met de kaart van een ander.

De reiziger leende een persoonlijke OV-chipkaart van een vriendin om met de trein van Geldermalsen naar Arkel te reizen, maar kreeg toch een boete. Onterecht volgens de commissie. In het geval van de passagier was er geen sprake van een abonnement. Hij reisde dus tegen een normaal tarief.

Boete

Tijdens een controle stelde de conducteur vast dat de chipkaart niet van de passagier was, waarna hij de eigenaar van de kaart opbelde. Die bevestigde dat ze haar kaart had uitgeleend. Desondanks kreeg de reiziger een boete.

De Geschillencommissie heeft gezegd dat de OV-chipkaart gebruikt kan worden voor persoonsgebonden en niet-persoonsgebonden producten. Het is daarom toegestaan dat een ander de rit betaalt. De commissie vond het weliswaar terecht dat de conducteur verifieert of de kaart niet door diefstal is verkregen, of door iemand is kwijtgeraakt. Maar de conclusie dat iemand die met de OV-chipkaart van een ander reist, geen geldig vervoerbewijs heeft, zoals de vervoerder beargumenteerde, ging echter te ver.

Lees ook: Toeslag bij papieren aanvraag OV-chipkaart toegestaan

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

19 reacties op “Reizen met geleende OV-chipkaart is toegestaan”

Jimi Van Duuren|04.02.19|09:53

handig man.. je kunt hier ook goedkope leningen vinden…hahahaha

Emily Aguilar|13.03.18|08:52

Niet gek, persoonlijke staat foto op van je zelf net als een rijbewijs of legitimatie. Er bestaan ook annoniem OVS en die kun je gewoon makkelijk uitlenen. Vindt dat persoonlijk niet raar, kan ik wel ergens begrijpen!

Victor van Mil|12.03.18|22:48

Stelletje hufters @ ns
En mij voor precies dit bijna naar de politie doorsturen voor identiteits fraude… lees het boekje goed door conducteurs! Dan snappen jullie nu hopelijk wel dat dit dus niet geaccepteerd wordt. Er is me hierbij ook nog een boete gegeven, voor het reizen zonder OV… belachelijk, OV van mn vriendin ook nog ingenomen en vernietigd. Doe er wat aan!

ShannaLicious|18.04.17|12:02

weet je… ik vind zo’n persoongebonden kaart ook maar niks… zo zien ze letterlijk waar jij naartoe gaat… wat mij betreft schaft iedereen een anonieme kaart en leen het lekker uit aan iedereen die het nodig heeft..

Marco Rijpkema|18.04.17|11:06

zolang er vol tarief word betaald is het ok, iemand van 17 of een student of een bejaarde of zelfs iemand die daluren korting heeft genomen en zelfs een abbonement rijden allemaal goedkoper en mogen dus niet de kaart uitlenen. bij voltarief betalen is er geen probleem. oh ja ik ben trambestuurder . lol

Jadenantonio|30.04.16|22:30

Ik heb er een boete voor gekregen!

Rahat Sarier|21.04.16|00:26

Het is hellemaal onterecht, dat je moet een bootte betalen. Als je de ov chipkaart van je vrouw gelend heeft. Ik vind het absurd van RET dat ze geld willen verdienen op de rug van reiziger.
BETAALD IS BETAALD waarom een BOOTTE?

Shaun O'Neil|25.03.16|13:08

Vandaag gevraagd aan ov-chipkaart hoe ik uitleenkaarten kon regelen met automatisch opwaarderen.
Antwoord van ov-chipkaart: Automatisch opladen is alleen mogelijk op een persoonlijke OV-chipkaart en met een Nederlands rekeningnummer.

Ze vergeten erbij te zeggen dat je die gewoon mag uitlenen voor niet-persoonsgebonden producten.

Mariska Willemsen|06.08.15|09:53

en ja hoor gisteren onze dochter van 17 de kaart van papa meegegeven en…controle kaart ingenomen en beschuldigd van fraude.
moeten een vervangende kaart aanvragen. zowel NS als OV zeggen het mag niet reizen op iemands persoonlijke kaart.
Ik nog verteld eerst opgezocht of het mocht en omdat het om een treinreis ging naar den bosch en geen abb op de kaart staat dachten we dat het moest kunnen immer op deze site staat dat het mag.
kennelijk denken ze er anders over!

Sabri Hailand|28.07.15|22:23

Zelfs met een korting abbonement Ov , vind ik dat het moet kunnen. Want het is en blijft toch betaald!! Bij 65 plus korting is wel een verschil.

Maarten|13.02.15|11:34

Lezen is een kunst Harry Schampers, maar het staat er misschien wat weggemoffeld.

Het gaat om “niet persoons gebonden reizen”. Dus tegen vol tarief en niet met een abonnement.

Harry Schampers|12.02.15|11:17

in principe helemaal terecht, maar nu de volgende situatie:
ik reis met de OV chipkaart van mijn vader, die heeft leeftijdskorting(>65 jaar)en ik ben 25 jaar?

Arco Sierts|12.02.15|11:15

Het is het bekende verhaal van OV-bedrijven die vooral naar zichzelf toe redeneren. Want dit zet in hun ogen de deur open naar het reizen met korting of abonnement van iemand anders. Dus verbied je het en deel je boetes uit, omdat het SOMS misbruikt KAN worden. Maar hier is helemaal geen sprake van misbruik, er is gewoon betaald. En dus veegt de rechter het terecht van tafel. Dat is het mooie wetsprincipe van redelijkheid en billijkheid, beste Paul Lamote 🙂

Tjeerd Meere|10.02.15|17:20

Er wordt gewoon betaald met een rechtmatig verkregen kaart. Wat is er belachelijk aan?
Prima uitspraak.

Goede uitspraak, betaald is betaald

Pedro|10.02.15|16:36

Volledig terecht. Ik pin ook altijd de boodschappen van de rekening van mijn vrouw. Heb de kassamedewerkster daar nog nooit over gehoord.

MrUberBongo|08.02.15|18:49

Waarom zou dat een belachelijke uitspraak zijn? Als ik mijn kaart wil uitlenen aan mijn vriendin met de melding “er staat nog saldo op” of “je moet hem nog wel even opladen” dan heeft zij bij het inchecken toch gewoon betaald. Moet kunnen. En als je dan komt met “ja zo kan iedereen die je kaart heeft gejat er mee rond reizen” prima als die persoon gewoon de ritjes betaald geen probleem. Overigens als ik mijn kaart kwijt ben dan blokkeer ik em, dan kan niemand er meer mee reizen.

Paul Lamote|07.02.15|17:44

Belachelijke uitspraak.

Ron Sluijter-borms|07.02.15|08:14

Het is weer een weetje!