Toeslag bij papieren aanvraag OV-Chipkaart toegestaan

staatssecretaris, Wilma Mansveld

Het is toegestaan dat vervoerders een fee van 3 euro vragen als mensen een schriftelijke aanvraag doen voor een OV-chipkaart. Deze toeslag komt bovenop de reguliere prijs van 7,50 euro. Staatssecretaris Wilma Mansveld is niet van plan om hier iets tegen te doen. Dat antwoordt zij op Kamervragen van SP-lid Farshad Bashir.

De vervoerders vinden dat, na de jaren van de introductie van de kaart, de verkoopprijs niet meer aansluit bij de kostprijs van de kaart, schrijft Mansveld aan de Tweede Kamer.

Kosten

Om de prijs van de kaart meer in lijn te brengen met de werkelijke kosten van de service, hebben de vervoerders besloten om per 1  januari een toeslag van 3 euro te heffen op kostenverhogende extra handelingen.

Mansveld: “De verwerking van een aanvraag van een persoonlijke OVchipkaart via een schriftelijk aanvraagformulier zijn extra handelingen. De vervoerbedrijven achten het wenselijk om het verschil in verwerkingskosten in de prijs tot uitdrukking te brengen en reizigers zoveel mogelijk te stimuleren om gebruik te maken van het meest efficiënte distributiekanaal.”

OV-Chipkaart

Voor de meeste reizigers verandert er niets. Voor houders van een persoonlijke OV-chipkaart verandert er ook niets wanneer ze hun nieuwe OV-chipkaart via internet aanvragen. Alleen mensen die ervoor kiezen via papier een persoonlijke OV-chipkaart aan te vragen betalen € 3,- meer.

“Het gebruik van het OV wordt natuurlijk niet aantrekkelijker door reizigers meer te laten betalen”, beseft de staatssecretaris. “Maar ik vind de kostenverhoging voor de aanvraag voor een nieuwe OV-chipkaart geen reden om in te grijpen omdat er een alternatief blijft waarbij reizigers niet extra hoeven te betalen.”

Prijs

De prijs van € 7,50 van de OV-chipkaart is opgebouwd uit: Inkoopkosten (materiaal, chip, antenne); Productiekosten (o.a. opdruk, foto en geboortedatum); Distributiekosten voor zowel anonieme OV-chipkaarten als persoonlijke OV-chipkaarten; Beheer- en onderhoudskosten van diensten die geboden worden op de OV-chipkaart (zoals automatisch opladen, verloren/gestolen melden, saldo terugvragen, adreswijzigingen en het in de lucht houden van de website www.ov-chipkaart.nl).

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.