NMa keurt fusie Veolia en Transdev/Connexxion goed

Connexxion, taxi, taxibus, buurtbus, Tribus

DEN HAAG – Veolia Transport en Transdev/Connexxion mogen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in één gezamenlijke onderneming bus-, trein- en taxidiensten gaan aanbieden. Na onderzoek concludeert de NMa dat er genoeg concurrentie overblijft voor Nederlandse markt.

Aanvankelijk had de NMa bezwaar tegen het samengaan van deze bedrijven omdat de nieuwe onderneming op de markt te machtig zou worden. Dit zou namelijk kunnen leiden tot hogere tarieven of slechtere kwaliteit voor bus-, trein- en taxivervoer, wat nadelig is voor de consument.

Onderzoek NMa

Uit het onderzoek van de NMa blijkt dat er bij het aanbesteden van bus- en treinvervoer genoeg concurrentie is om ervoor te zorgen dat aanbiedingen scherp blijven. Er is onder andere gekeken hoe de vervoerders in het verleden hebben geboden bij aanbestedingen en hoe zij daarbij rekening hielden met hun concurrenten.

Veolia Transport (met haar dochteronderneming Veolia Transport Nederland) en Transdev (met haar dochteronderneming Connexxion) verzorgen in meerdere regio’s in Nederland het bus- en treinvervoer. Daarnaast bieden beide vervoerders ook taxidiensten aan zoals leerlingenvervoer en regio-taxi’s.

Concurrentie

De NMa concludeert dat bij het aanbesteden van taxidiensten zoals leerlingenvervoer en regiotaxi genoeg concurrentie overblijft. De concurrenten in het openbaar vervoer zijn onder meer Arriva, Syntus en Qbuzz.

De Europese Commissie verwees de concentratie, voor zover die betrekking heeft op de activiteiten van beide bedrijven in Frankrijk en Nederland, eerder door naar de mededingingsautoriteiten in deze landen. De Franse mededingingsautoriteit onderzoekt de gevolgen van het samengaan in Frankrijk.

Fusie

Het fusiebedrijf Veolia Transdev wil een wereldwijd opererend openbaarvervoerbedrijf worden. Het samengaan moet een jaarlijkse besparing van 70 miljoen euro opleveren. In 2009 behaalden de bedrijven een gezamenlijke omzet van 8,1 miljard euro. Ze zijn actief in 28 landen met ongeveer 117.000 werknemers.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.