Nieuw actieplan moet veiligheid motorrijders verder verbeteren

Motorexamen
Bron: Verkeerspro.nl

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en de motorbranche hebben een tweede actieplan opgesteld. Dit moet de veiligheid van motorrijders onderweg verbeteren. Enkele punten uit het plan: continue aandacht voor voorlichting, motorrijders risico-inschatting bijbrengen en een houdbaarheidsdatum verbinden aan de motorhelm.

Zeven punten staan er in het actieplan. Motorrijders en medeweggebruikers blijven voorlichten is het eerste punt. Het Ministerie wil hiervoor jaarlijks 50.000 euro beschikbaar stellen. Thema’s en doelgroep mogen in overleg worden bepaald, maar moeten wel aansluiten op wat uit onderzoek blijkt te werken.

Twee punten hebben betrekking op rijtaakondersteunende systemen. Dit soort systemen in auto’s moeten motorfietsen beter detecteren en dit moet gecontroleerd worden tijdens testprocedures, luidt een van de aanbevelingen. De andere: onderzoek met welke systemen motoren uitgerust kunnen worden en licht motorrijders beter in over de systemen die er nu al zijn.

Twintig jaar oud

De branche pleit ook voor een nieuw onderzoek naar ongevalsfactoren bij motorrijders. Het meest recente onderzoek blijkt namelijk alweer twintig jaar oud. En wat ook op de lijst staat: motorrijders meer risico-inschatting bijbrengen. Hoe precies, daar is de branche nog niet over uit. Een optie is dit onderdeel maken van een rij-examen of het (her)ontwikkelen van een bijscholingstraject.

Een houdbaarheidsdatum verbinden aan helm is ook een van de aanbevelingen. De ervaring is namelijk dat de kwaliteit van de hoofdbeschermer achteruit gaat na verloop van tijd. Het laatste punt luidt het starten van onderzoek naar de zichtbaarheid van motorrijders en het kijkgedrag van automobilisten. Het ministerie heeft aangegeven de opdracht hiervoor te verstrekken.

Vervolg

Het actieplan is een vervolg op het plan uit 2011. De maatregelen zijn “uitgevoerd en geëvalueerd”, maar een vervolg is nodig om de verkeersveiligheid van motorrijders “(verder) te verbeteren”. In de eerste ‘editie’ komen verschillende dezelfde punten terug. Onder meer het onderzoek doen naar het nut van extra lessen rijgedrag en risico-inschatting. Maar ook extra voorlichting inzetten en de zichtbaarheid van motorrijders vergroten.

Het ministerie neemt het actieplan ook mee bij het opstellen van het nieuwe strategisch plan verkeersveiligheid. De betrokken partijen bij het actieplan zijn naast IenW onder meer: ANWB, BOVAG, CBR en de KNMV.

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “Nieuw actieplan moet veiligheid motorrijders verder verbeteren”

Andre Schut|23.11.18|23:39

Wellicht een verplichting in de wet tot het dragen van beschermende kleding??