Initiatief

Vrijwillige buurtbus als oplossing voor ontbreken ov-aansluiting Almere Oosterwold

Almere Oosterwold
Almere Oosterwold is nog volop in ontwikkeling en sluit daardoor nog niet goed aan op het ov-vervoer van allGo. Foto: Make More Aerials / Shutterstock

Bewoners van de woonenclave Oosterwold in Almere-Hout, gaan zelf met een buurtbus rijden. In Nobelhorst, een ‘dorp’ binnen de gemeentegrenzen van Almere en Zeewolde, is geen goede aansluiting op het openbaar vervoer. Het doel van de buurtbus is om de woonkern beter te laten aansluiten op de busverbinding met de stad.

In Oosterwold heeft eerder vijf jaar lang een buurtbus rondgereden. Daar kwam in 2022 een einde aan toen de nieuwe HOV-lijn M8 in gebruik werd genomen door busbedrijf allGo, onderdeel van Keolis.

Aansluiting

Momenteel rijdt in Oosterwold buslijn 159 (Station Harderwijk – via Zeewolde – station Almere Centrum) die aansluit op bus M8 en zo het gebied verbindt met de rest van Almere. De verbinding voldoet volgens bewonersvereniging Platform Oosterwold niet aan de eisen van een moderne stad: een goede ov-verbinding voor alle ruim 226.000 inwoners.

In de spits rijdt buslijn 159 één keer per halfuur en in de daluren eens per uur. Na 19.00 rijdt de bus niet en ook in de weekeinden moeten de bewoners zelf zien hoe ze aansluiten op buslijn M8.

Platform Oosterwold is daarom bezig met het opstellen van een dienstregeling voor een eigen buurtbus die  aansluit op het reguliere busvervoer van allGo.

Haltes

Volgens omroep 1Almere heeft de gemeente Almere toegezegd dat de bewonersvereniging de benodigde buurtbussen krijgt. Ook zal de gemeente haltes inrichten voor de buurtbus.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl