Pilot: ouderen testen fietsbel die waarschuwt bij gevaar

oudere op de fiets, senior

In ‘s-Hertogenbosch test een groep senioren onder leiding van de provincie een slimme fietsbel. De ouderen onderzoeken of de slimme fietsbel bijdraagt aan een groter bewustzijn van de verkeersveiligheid. Eerder is hiervoor een succesvolle pilot geweest met jongeren op twee scholen in de gemeente. De nieuwe pilot is hier een vervolg op.

Het gaat om de zogenoemde SafeToBike-oplossing. Dit pakket bestaat uit een app en een bel. De app toont de fietsers van tevoren alle gevaarlijke plekken van de af te leggen route. De bel geeft tijdens de rit een licht-, of geluidssignaal bij het naderen van de gevaarlijke punten.

Flink groeien

De provincie Noord-Brabant en de gemeente ‘s-Hertogenbosch vinden het belangrijk om met de bel te experimenteren. Vooral ouderen en/of gebruikers van elektrische fietsen hebben hier veel aan volgens hen. Ze zien het gebruik van deze fietsen flink groeien. In de wijken en dorpen op een afstand van meer dan 3 kilometer van de binnenstad fietst nu al bijna één op drie fietsers met elektrische ondersteuning. Verkeersveiligheid is hierbij een aandachtspunt.

Wethouder Ufuk Kâhya is enthousiast over deze toepassing. “Duurzame mobiliteit betekent voor ons ook het optimaal benutten van software en data. Dit soort slimme toepassingen verkennen we graag”.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.