Overijssel zet opnieuw chevronstrepen in

Op vier provinciale wegen in Overijssel zijn chevrontekens op het wegdek aangebracht om weggebruikers te helpen bij het aanhouden van een veilige afstand tot hun voorligger.

Voor deze locaties is ook een nieuw bord ontwikkeld. De tekens op de weg en de borden moeten weggebruikers bewust maken van een veilige afstand. Het is een vervolg op de campagne ‘2 seconden afstand houden’ uit 2012.

Onvoldoende afstand houden is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen, aldus ROV Oost-Nederland die de campagne trekt. De provincie Overijssel heeft daarom op een aantal plaatsen chevrontekens op het wegdek aangebracht. De ruimte tussen 2 chevrons komt overeen met de veilige afstand van minstens 2 seconden bij een snelheid van 80 km/uur.

De chevrontekens op het wegdek zijn een vervolg op de campagne ‘2 seconden afstand houden’ uit 2012. Uit de evaluatie bleek dat weggebruikers onvoldoende afstand houden (bumperkleven) als probleem ervaren en dat de 2 seconden regel het meest bekend is. Verder gaven zij aan tekens op de weg, samen met een duidelijk bord, als handig hulpmiddel zien om een veilige afstand tot hun voorganger te houden. Naar aanleiding van de evaluatie heeft de provincie een nieuw en duidelijker bord ontworpen, zijn de chevrontekens opgefrist en zijn er nieuwe chevronlocaties toegevoegd.

Chevrontekens worden in het buitenland vaker toegepast, vaak om bijvoorbeeld bij mist de veilige afstand aan te geven. Proeven in ons land – behalve in Overijssel werden die ook gehouden in Brabant – wijzen erop dat automobilisten geneigd zijn meer afstand te houden.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.