Pilot

Gratis ov voor ouderen met laag inkomen in Lansingerland

Bushalte in Lansingerland
Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/Andre Muller

Ouderen met een laag inkomen kunnen in Lansingerland sinds deze week, tot 1 januari 2027, gebruikmaken van gratis openbaar vervoer. De gemeente hoopt dat ouderen door de pilot er vaker op uit trekken. 

De pilot geldt voor alle bus-, tram- en metrolijnen van de RET. Alleen de BOB-bus valt niet onder de proef. “Het is belangrijk dat alle ouderen meedoen in de samenleving”, zegt de gemeente Lansingerland over het besluit om het openbaar vervoer voor deze groep gratis te maken. “Gratis openbaar vervoer voor ouderen helpt hen om er vaker op uit te gaan.”

Wel zijn er een aantal regels aan de pilot verbonden. Alleen AOW-gerechtigden waarvan het netto-inkomen niet hoger is dan 120 procent boven de AOW-norm, komen in aanmerking voor gratis openbaar vervoer. Voor alleenstaanden komt dat neer op 1.838 euro per maand. Voor echtparen geldt een bedrag van 2.554 euro per maand. Ook moet de doelgroep officieel in Lansingerland ingeschreven staan en beschikken over een persoonlijke OV-chipkaart. In Lansingerland komen in totaal zo’n achthonderd inwoners voor de proef in aanmerking.

Financiële gevolgen

Het gratis beschikbaar stellen van openbaar vervoer voor ouderen met een laag inkomen heeft echter wel financiĂ«le gevolgen. De regeling kost de gemeente Lansingerland zo’n 135.000 euro per jaar, blijkt uit een amendement dat eind 2022 is ingediend door de fracties van Leefbaar 3B en WIJ Lansingerland.

“Afhankelijk van het aantal toegekende voorzieningen per inschrijfperiode, besluiten we of de volgende periode wordt opengesteld”, schrijft het gemeentebestuur in een brief aan de gemeenteraad. “Hiermee houdt het college grip op de kosten en beperkt het de inzet van capaciteit om aanmeldingen te toetsen en toe te kennen.” De pilot wordt jaarlijks geĂ«valueerd.

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.