Pilot verlengd

Weer gratis ov-pas voor Utrechtse ouderen, maar ‘op = op’

Ouderen in de bus.
Ouderen in de bus. Foto: Shutterstock/bbernard

Ouderen met een krappe beurs kunnen in 2024 gratis met het ov blijven reizen in de provincie Utrecht. De provincie trekt 1 miljoen euro uit voor verlenging van de proef, maar het aantal abonnementen dat wordt uitgegeven is beperkt.

De gratis ov-pas is beschikbaar voor 66-plussers met een inkomen tot 22.200 euro per jaar. Zij kunnen daarmee in de hele provincie gratis gebruikmaken van buurtbus, flex-diensten, tram en bus van U-OV en Syntus Utrecht. Reizen kan doordeweeks na 9.00 uur en in het weekend de hele dag.

Het budget is overigens niet voldoende om iedereen te voorzien van een gratis ov-pas, blijkt uit een nieuwsbericht van de provincie Utrecht. Volgens de provincie “kunnen vele deelnemers verblijd worden met een gratis OV-abonnement”. Het aantal abonnementen dat wordt uitgegeven is echter beperkt, “dus wordt ouderen gevraagd om zo snel mogelijk een aanvraag te doen. (op = op)”. Ouderen die afgelopen jaar gebruik maakten van de actie, hebben een email gehad met instructies om hun pas te verlengen.

Vervoersarmoede

Het initiatief voor de actie komt uit het coalitieakkoord, waarmee de provincie vervoersarmoede wil aanpakken. Gedeputeerde André van Schie: “Vervoersarmoede aanpakken betekent onder meer dat we iedereen een goed toegankelijk openbaar vervoer willen bieden. Dus ook voor ouderen met een krappe beurs. Uit de enquêtes blijkt dat de deelnemers tevreden zijn over de proef en minder eenzaamheid ervaren. We willen ervoor zorgen dat ouderen met een krappe beurs kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.”

De pilot loopt tot 31 december 2024.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group