Tweede Kamer

Regels blijven van kracht: geen elektrische skateboards op de weg

Een man rijdt op een elektrisch skateboard
Het blijft verboden om met een elektrisch skateboard de weg op te gaan Shutterstock, alexfan32

Het blijft verboden om met elektrische skateboards of vergelijkbare voertuigen de weg op te gaan, schrijft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer. Het kost volgens de bewindsman te veel moeite om de regels aan te passen om de Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) zonder stuur veilig te maken. Zelfs als dat lukt, neemt dat de zorgen niet weg.

Dat terwijl de toegevoegde waarde van bijvoorbeeld elektrische skateboards niet zo groot is volgens de minister. Hij ziet voldoende alternatieven en verwacht dat vooral liefhebbers ermee zullen rijden. Zulke vervoersmiddelen worden vooral gebruikt om korte afstanden af te leggen. Ze zijn makkelijk mee te nemen in het openbaar vervoer en daarom goed te gebruiken voor het eerste of laatste stukje van de reis. Aan de andere kant kost het veel moeite om de voertuigen veilig te leren besturen.

Een andere zorg is dat het fietspad steeds voller raakt met verschillende voertuigen en daardoor onveiliger wordt. Daarnaast vreest de Fietsersbond dat bijvoorbeeld elektrische skateboards veel gebruikt zullen worden op stoepen, pleinen en voetgangersgebieden, hoewel dat niet is toegestaan.

Het besluit gaat ook over monowheels en onewheels. Dit zijn in beide gevallen voertuigen met een wiel, waarbij het laatste iets weg heeft van een skateboard.

Lees ook:

Auteur: Laura Houtenbrink

Bron: ANP

1 reactie op “Regels blijven van kracht: geen elektrische skateboards op de weg”

ReindeR Rustema|28.12.23|14:51

Kortom, een speciale sport voor op een aangewezen terrein. Daar kan je je vaardigheden demonstreren en genieten van de snelheid en het bezweren van het gevaar. Maar er is geen ruimte voor te vinden op de openbare weg.