'Niet gastvrij'

Ondernemersorganisatie luidt noodklok over autoluw Delft

Delft
Geparkeerde auto's in het centrum van Delft. Beeld ter illustratie. Foto: Dmitry Rukhlenko / Shutterstock

De Delftse ondernemersorganisatie Stichting Bestuurlijk Overleg Binnenstad (BOB) heeft haar onvrede geuit over het gemeentelijk beleid om het zuidwestelijke deel van de binnenstad autoluw te maken, met name het bijbehorende parkeerbeleid. “Deze maatregelen passen in onze ogen niet bij een gastvrije binnenstad.” De stichting komt graag zelf met een parkeervisie, maar vraagt daar wel tijd voor.

BOB heeft met name moeite met twee maatregelen: het voornemen om de Phoenixgarage exclusief voor bewoners te maken en het plan om het tarief in de Zuidpoortgarage te verhogen op zaterdagmiddag. “Deze dag is voor winkelier zeer belangrijk”, schrijft de stichting in een brief aan de Delftse gemeenteraad. “Deze maatregelen zullen de binnenstad minder aantrekkelijk maken voor bezoekers van buitenaf.”

Daarnaast is er volgens de organisatie nu al te weinig plek om te parkeren in de binnenstad. “Dat is op piekmomenten, zoals de zaterdagmiddag, maar ook op rustigere dagen. Als gevolg daarvan bestaat in onder andere Vrijenban, Wippolder, Schieoevers, Delftse Hout en Delft Noord al op diverse momenten in de week een zeer grote parkeerdruk.”

BOB heeft des te meer moeite met het beleid omdat er ‘in de voorstellen geen nieuwe parkeeroplossingen, mobiliteitshubs en/of extra voorzieningen voor passend deelvervoer zijn voorzien’, hetgeen als voorwaarden worden genoemd in het Mobiliteitsprogramma Delft 2040 voor het uitbreiden van autoluw gebied.

Eigen visie

De stichting is daarom bezig met een analyse naar de situatie in Delft. “Doel is om op basis van deze analyse een visie op parkeren te formuleren die op breed draagvlak bij Ondernemend Delft kan rekenen en tegelijkertijd past binnen de kaders zoals de gemeente die heeft gesteld.” Het BOB vraagt daar echter wel de tijd voor: “Reacties voor 1 december kunnen in onze ogen louter negatief zijn en weinig oplossingsgericht. Wij willen u daarom in eerste instantie verzoeken meer tijd te nemen voor de besluitvorming.” BOB wil uiterlijk eind januari hun visie op parkeren in Delft aanbieden aan de gemeenteraad.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink