Knip

Opnieuw spoeddebat in Amsterdam om afgesloten Weesperstraat

Bloembakken op de Weesperstraat
De gemeente sluit als een test zes weken lang een deel van de Weesperstraat af voor doorgaand autoverkeer. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Paul van Riel

Politieke partijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen opnieuw een spoeddebat over de afgesloten Weesperstraat. Volgens Stijn Nijssen (VVD) heeft de zogenoemde knip op de belangrijke straat in de hoofdstad zulke nadelige effecten dat hulpdiensten afgelopen zaterdag erg waren vertraagd, door de drukte in de stad en de verkeershinder. Hij heeft het debat aangevraagd samen met vijf andere partijen.

De verkeershinder werd veroorzaakt door de knip op de Weesperstraat, een dichte IJtunnel, drukte in de stad vanwege Keti Koti en door de afsluiting van de A10 Noord. Verkeerswethouder Melanie van der Horst schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat ze contact heeft gehad met de Amsterdamse verkeersleiding en met Rijkswaterstaat. De slagbomen op de Weesperstraat zijn toen niet geopend omdat dit juist meer verkeer zou aantrekken, legt ze uit aan dagblad Het Parool.

Bloembakken

In de nacht van vrijdag op zaterdag waren er bloembakken op de rijstrook gezet, die ambulancepersoneel weg moest schuiven tijdens een spoedrit. Op zaterdag had een ambulance een rit zonder spoed van 9,2 kilometer. Vanwege de drukte heeft de ambulance bijna twee uur over die tocht gedaan. Ook de brandweer had vertraging bij een oproep. De politie moest zaterdag een stuk in de tegengestelde richting, over de middenberm en over het fietspad rijden om op de plaats van bestemming aan te komen.

Verkeersexplosie

Met de tijdelijke sluiting van de Weesperstraat wil de gemeente onderzoeken wat de effecten zijn op het verkeer, de veiligheid, de luchtkwaliteit, het geluid en de beleving van de bewoners. Het is een van de drukste verkeerswegen in de stad. De proef zou zes weken duren. Afgelopen woensdag was er ook een spoeddebat over het onderwerp. Donderdag demonstreerden inwoners van de wijk Kattenburg tegen de “verkeersexplosie” die de knip bij hen in de wijk veroorzaakt.

Lees ook:

Auteur: ANP

1 reactie op “Opnieuw spoeddebat in Amsterdam om afgesloten Weesperstraat”

Emmy Anoniem|12.07.23|17:13

Om van Noord naar Gaasperdam te komen was het eerst visa versa 40 kilometer, nu 75 kilometer, met stilstaan in de file. Extra uitstoot uitlaatgassen. Daar is kennelijk goed over nagedacht. Verplaatsen van het probleem met grotere gevolgen!