Komend najaar APK-plicht en snelheidsverhoging voor landbouwvoertuigen

Er komt een APK-plicht voor landbouwvoertuigen in combinatie met een verhoging van de maximumsnelheid van 25 naar 40 kilometer per uur. Alle landbouwvoertuigen worden hiervoor geregistreerd bij de RDW. Dit staat in een wijziging van de Wegenverkeerswet waarmee de ministerraad heeft ingestemd. De bedoeling is dat de nieuwe regels dit najaar worden ingevoerd.

In Europa is afgesproken dat snelle landbouwvoertuigen vanaf 20 mei 2018 APK-plichtig zijn. Deze wetgeving verplicht tractoren met een constructiesnelheid hoger dan 40 kilometer per uur tot een APK-keuringsbewijs. Dit kan alleen als zij een kenteken hebben.

Nederland is momenteel het enige land in Europa dat geen kentekenverplichting heeft voor landbouwvoertuigen. Een eerder voorstel voor de invoering van de APK-plicht werd verworpen door de Tweede Kamer. Nederland werd daarom in 2017 door de Europese Commissie in gebreke gesteld.

Maximumsnelheid en kentekenplaat

De invoering van de APK-plicht wordt gecombineerd met het verhogen van de maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen: van 25 naar 40 kilometer per uur. Dat geldt alleen als de constructie van deze voertuigen dat toelaat. Voor landbouwvoertuigen die harder willen rijden dan 25 kilometer per uur geldt, naast de registratieplicht, dat ze een kentekenplaat moeten hebben.

Brancheorganisatie Cumela Nederland heeft al vele jaren gepleit voor de snelheidsverhoging, die voor minder gevaarlijke situaties moet zorgen. Tractoren en bouwmachines moeten nu vaak door steden en dorpen omdat ze geen gebruik kunnen maken van provinciale wegen en rondwegen. Met de invoering van het kenteken moet het voor de politie ook makkelijker worden om in te grijpen bij overtredingen.

Het wetsvoorstel worden binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd voor behandeling. Als beide Kamers akkoord zijn, worden de nieuwe regels komend najaar ingevoerd.

Auteur: Nadine Kieboom

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.