Beleef de iVRI in de praktijk tijdens de VerkeersNet Academy

FOTO VerkeersNet Academy/Ministerie van Infrastructuur en Milieu/Tineke Dijkstra

Theorie én praktijk, voor beide is aandacht tijdens de VerkeersNet Academy ‘Groen licht voor de iVRI’ op 25 januari. Deelnemers horen niet alleen verschillende sprekers over de nieuwe generatie verkeerslichten, ze rijden er ook langs met een app in hun hand. Het tweede deel van de dag is namelijk ingeruimd voor een sitevisit per bus naar de iVRI’s op de N201 ter hoogte van Mijdrecht.

Slimme verkeerslichten verschijnen op steeds meer plekken in Nederland. Ze worden gezien als hét wapen om de verkeersveiligheid, doorstroming, bereikbaarheid en leefbaarheid te verbeteren. Deze ‘slimme verkeerslichten’ kunnen onderling én met het verkeer communiceren en zijn zo in staat om aankomend verkeer te herkennen en prioriteit te geven. Dit heeft wel wat voeten in aarde. Daar gaat het over tijdens de VerkeersNet Academy.

Nederland loopt voorop

Tijdens de VerkeersNet Academy behandelen tal van experts de uitrol van de iVRI vanuit vanuit verschillende invalshoeken. Marcel Westerman doet dat vanuit het perspectief van het publiek-private samenwerkingsverband Talking Traffic. Deze partij is ook nauw betrokken bij de organisatie van de dag. Arend Nagel van het Utrechtse Goedopweg spreekt over de behoeftes en uitdagingen van de wegbeheerder. Ronald van Katwijk (Vialis) geeft een toelichting op de techniek en mogelijkheden van de nieuwe generatie verkeerslichten.

Deelnemers aan de bustour krijgen uitleg over de werking en de techniek van de app

Over de ontwikkeling van en ervaringen met een slimme ITS-applicatie spreekt Bas van der Bijl van Sweco. Zo’n applicatie is belangrijk voor het verwerken en afhandelen van onder meer priorteitsverzoeken. TLEX is een onmisbare schakel in de iVRI-keten en hiermee loopt Nederland voorop. Menno Malta (Monotch) spreekt over deze innovatie. Een vertegenwoordiger van Be-Mobile en Flitsmeister spreekt over de rol van serviceprovider en cloudprovider in het geheel en laat zien wat er vandaag de dag allemaal mogelijk is.

Ervaren

Talking Traffic-partner en serviceprovider Locatienet heeft een speciale plug-in ontwikkeld. Die maakt het mogelijk om op onder meer de N201 weg de groen- en roodtijden in Google Maps te zien. Deelnemers aan de bustour van de VerkeersNet Academy krijgen uitleg over de werking en de techniek hierachter. Met een telefoon in hun hand kunnen ze de werking van de innovatie aan den lijve ondervinden.

Het programma wordt geleid door dagvoorzitter Jan Pieter Rottier en vindt plaats in het Provinciehuis Utrecht. Gedurende de dag wordt u voorzien van een lunch en er wordt afgesloten met een netwerkborrel. De dag is leerzaam voor professionals bij gemeentes en provincies die belast zijn met verkeer, verkeersmanagement en mobiliteitsmanagement. Ook voor adviseurs, trendwatchers en leveranciers is deze dag interessant.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.