Voetgangerslichten voor smartphone-zombies

smombiesAcht procent van de voetgangers is tijdens het oversteken bezig met het intikken van een bericht op de smartphone. Dat heeft al tot dodelijke ongelukken geleid. Duitse steden brengen daarom voetgangerslichten in het wegdek aan, in de hoop dat smartphone-zombies die wel opmerken.

In Keulen zijn al op een aantal lokaties LED-lichten in het wegdek aangebracht op plaatsen waar voetgangers de trambaan kruisen. De rode LEDs knipperen zodra er een tram nadert. De lichten schijnen onder een hoek van 60 graden richting voetganger, zodat ze opvallen voor iemand die met gebogen hoofd loopt. Inmiddels heeft de stad Augsburg het idee overgenomen.

Directe aanleiding waren verschillende ongevallen in Duitse steden waarbij vooral jongeren om het leven kwamen tijdens het oversteken.

keulenIn een recent onderzoek van DEKRA in zes Europese hoofdsteden is vastgesteld dat ruim 10 procent van de voetgangers tijdens het oversteken met de smartphone in de weer is. Uit observaties op drukke punten bleek dat zo’n 8% een tekstbericht intypte tijdens het oversteken van de weg. 2,6% belde en ongeveer 1,4% deed het zelfs allebei. Ongeveer 5% van de voetgangers droeg oordopjes of koptelefoons zonder te praten. Waarschijnlijk luisterden zij naar muziek.

Van de bijna 14.000 tijdens het onderzoek geobserveerde voetgangers gebruikte bijna 17% hun smartphone tijdens deelname aan het verkeer. Jonge voetgangers gebruiken de smartphone vaker dan ouderen. In de leeftijdscategorie 25-35 jaar maakt ongeveer 22% onderweg intensief gebruik van de smartphone.

Opvallend zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen: vrouwelijke voetgangers typten met name tekstberichten op de telefoon, terwijl mannen vaker naar muziek luisterden.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.