Reflecterend fietspad moet fietser beter zichtbaar maken

roodDe provincie Groningen voert proeven uit met reflecterende stroken en reflecterende wegdek op de fietsroute tussen Hoogezand en Groningen.

Als het donker is of als het geregend heeft, is de overgang van de berm naar het fietspad over het algemeen slecht zichtbaar. Door het aanbrengen van reflectie op het wegdek moet er meer contrast ontstaan en zien fietsers beter waar het fietspad loopt. De proef duurt een jaar. Daarna wordt bekeken of er ook op andere delen van de fietsroute Hoogezand-Groningen of op andere fietspaden in de provincie reflecterende stroken aangebracht kunnen worden.

Elders op de fietsroute is het wegdek voorzien van een laag rode emulsieasfaltbeton met reflecterende deeltjes, waardoor overstekende (brom)fietsers beter zichtbaar moeten worden. Metingen moeten binnenkort uitwijzen of dit niet ten koste gaat van de stroefheid.

Het reflecterende voorzieningen maken onderdeel uit van een project van de provincie Groningen, de gemeenten Groningen en Hoogezand-Sappemeer, de politie en de Fietsersbond om de verkeersveiligheid op de fietsroute tussen Hoogezand en Groningen te verbeteren. Daarbij zetten ze een combinatie van maatregelen in: de aanpak van het fietspad zelf, voorlichting naar de weggebruikers en het uitvoeren van politiecontroles. Het is de eerste keer dat de provincie de veiligheid op een fietsroute op deze manier aanpakt.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.