Smart Cities zonder sensoren

urbanenigesEen cross over van het smart cities concept en spitsmijden. Dat is het idee van Urban Engines. Een Amerikaanse startup die een nieuwe vorm van verkeersmanagement voorstelt.

Urban Engines is opgericht door voormalig Google werknemer Shiva Shivakumar en Prabhakar, hoogleraar op Stanford. Ze zeggen dat hun aanpak geïnspireerd is op de manier waarop Google het internetverkeer wereldwijd verdeeld over verbindingen en servers.

Daarbij combineren ze inzichten afkomstig uit verkeersmodellen met incentives om gedragsverandering te bewerkstelligen.

Vooralsnog ligt de focus op het gebruik van data afkomstig van bestaande bronnen in het openbaar vervoer, zoals data afkomstig ut kaartautomaten, toegangspoortjes en videocamera’s. Daaruit is bijvoorbeeld af te leiden hoe lang reizigers moeten wachten, hoe vol treinen zijn.

De gegevens die daaruit voorkomen worden gebruikt om reizigers zonodig een incentive te bieden om op een ander tijdstip te reizen.  De data is ook te gebruiken voor de inzet van extra bussen in de spits op specifieke trajecten met veel congestie.

Voordeel is dat niet eerst een netwerk van sensoren hoeft te worden geïnstalleerd.

Een pilot in Banglore India, waar de congestie enorm is, bleek dat op die manier met inzet van een loterij 17 procent van de ov-reizigers de spits ging mijden.

Singapore, Sao Paolo en Washington zouden inmiddels ook met deze werkwijze aan de slag zijn.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.