Voorstel voor ontwerp landbouwsluis

4040-35-005Hoe stop je auto’s en bied je landbouwverkeer en fietsers vrije doorgang? Met een landbouwsluis. Ze zijn er in vele soorten en maten. CROW probeert er wat eenheid in de brengen.

Een groep deskundigen boog zich over de meest gewenste uitvoeringsvorm en kwam met een voorstel waar we het in ieder geval de komende jaren mee kunnen doen. Als het ontwerp bevalt, zal het uiteindelijk in de richtlijnen worden opgenomen.

Naast voordelen kent een landbouwsluis ook een aantal nadelen. Eventuele toepassing van de landbouwsluis, moet dan ook voorafgegaan worden door een zorgvuldige afweging, waarin in ieder geval de volgende stappen worden doorlopen:

1. Is er (zonder landbouwsluis) een probleem?
2. Kan het probleem ook opgelost worden zonder landbouwsluis?
3. Wat is de beste locatie voor een landbouwsluis?
4. Is er goede vormgeving van de landbouwsluis mogelijk?
5. Is het probleem groter dan de nadelen van de landbouwsluis?

Is de conclusie dat een sluis gewenst is, dan kan onderstaand ontwerp als leidraad worden gebruikt. Daar hoort dan nog een inleidende (ribbel)markering bij, een verhoogde ‘middengeleider’ en verlichting (zowel voor als na de landbouwsluis). De doorrijdbare breedte wordt bij voorkeur in een afwijkende kleur uitgevoerd (rood wordt geassocieerd met fietsvoorzieningen) . En uiteraard is inleidende bebording nodig.

landbouwsluis

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.