SMART app helpt reizigers en monitort reisgedrag

smartSMART (Self-Motivated And Rewarded Travelling) is een app die helpt slimmer en bewuster te reizen, bijvoorbeeld door files te vermijden of een snellere route te vinden. Begin deze maand kon Verkeersnet.nl al melden dat de app beschikbaar was, inmiddels zijn er meer details bekend geworden over de verschillende mogelijkheden.

De SMART app is ontwikkeld op initiatief van de Gemeente Enschede. De gebruikers van de SMART-app krijgen een gepersonaliseerd reisadvies. Daarbij wordt rekening gehouden met actuele informatie zoals doorloopsnelheid, wegafzettingen en gestrooide wegen (in de winter). De app biedt tevens prikkels om bepaald vervoersgedrag te bereiken. Zo kunnen mensen die hun gedrag aanpassen door vaker op de fiets te gaan, bepaalde routes te nemen of juist vermijden of buiten de spits te reizen, een beloning verdienen.

De gemeente Enschede wil met de app vijf procent minder autokilometers in de spits. De app trekt veel internationale belangstelling, onder meer uit Silicon Valley in Amerika.

De app heeft ook een onderdeel waarin verplaatsingen worden gemonitord. Dat wordt momenteel al gebruikt binnen het door NWO gefinancierde project Mobile Mobility Panel Netherlands. Daarin wordt gedurende een aantal jaren het verplaatsingsgedrag van een panel van deelnemers gemeten. Dit panel is uniek in de wereld. Vooral de invloed van veranderingen in persoonlijke omstandigheden (levensfase, gezinssamenstelling, verhuizing, baan) en veranderingen in het vervoerssysteem (nieuwe verbindingen, toenemende congestie, brandstofprijzen) op het verplaatsingsgedrag worden onderzocht. .

Er wordt verder nog gewerkt aan het verbeteren van de monitoringsfunctie van de app, vertelt Eric van Berkum de Universiteit Twente. “Het herkennen van een treinreis, door de GPS-locatie van de reiziger te matchen aan de locatie van de spoorlijn, lukt nog wel. Het onderscheiden van fiets, bus en auto in een binnenstedelijke situatie is echter veel lastiger. Ook een verplaatsing waarin meerdere vervoersmiddelen gebruikt worden, is soms moeilijk te herkennen.”‘

Behalve dat SMART waarschuwt voor problemen op de route, helpt de app met het realiseren van doelen zoals lagere CO2-uitstoot of het verbranden van calorieën, zowel individueel als in competitieverband. De kracht van apps als Foursquare en Runkeeper wordt hierin geïntegreerd, aldus de initiatiefnemers. Zo kun je slimmer, sneller en bewuster reizen en doelen (reiskosten verminderen, reistijd besparen, milieubewuster reizen, meer bewegen) bereiken. SMART laat zien wat het effect van keuzes is.

De app is gratis te downloaden in app stores van Apple (iPhone) en Google (Android) met de zoekwoorden SMART en Enschede.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.