Daling aantal verkeersslachtoffers in België

De verkeersongevallencijfers in België laten tijdens de eerste zes maanden van 2013 een daling van het aantal letselongevallen zien met 9,2 % en een daling van het aantal ‘doden ter plaatse’ met 5,6 %.

gofozeroMet 19.511 letselongevallen en 303 doden ter plaatse telt dit halfjaar het laagste aantal ongevallen en doden dat ooit voor een eerste halfjaar geregistreerd is. De positieve balans is hoofzakelijk gerealiseerd tijdens de eerste drie maanden van dit jaar.

De resultaten van de eerste 6 maanden kunnen echter niet zomaar geëxtrapoleerd worden voor het hele jaar, aldus het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, aangezien de ongevalsbeïnvloedende factoren zeer talrijk zijn en een rol zullen spelen in de huidige tendens.

De weersomstandigheden vormen één van deze beïnvloedende factoren. De lente van 2013 was buitengewoon somber en de eerste mooie dagen kwamen eigenlijk pas in juli, wat een negatieve impact zou kunnen hebben op de statistieken van het derde trimester van 2013.

De daling van het aantal letselongevallen heeft betrekking op alle soorten weggebruikers. Het aantal letselongevallen waarbij motorrijders betrokken zijn is gestegen tijdens het tweede trimester.

Wat betreft het aantal doden ter plaatse daarentegen, is een stijging te zien voor de voetgangers, de fietsers en de ongevallen met vrachtwagens.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.