Brommer vermomd als fiets

kogaZe komen er aan, elektrische fietsen die 35 km/h uur of harder gaan. Koga heeft bijvoorbeeld een elektrische fiets ontwikkeld die trapondersteuning biedt tot 35 km/h.

Voor dit type e-bike geldt echter wel een verplichte typegoedkeuring en dat heeft tot gevolg dat de fiets (minimaal) als snorfiets zou moeten worden bestempeld. En dat betekent weer dat er een blauw kenteken op moet. Helmgebruik is dan niet verplicht. Als de Koga inderdaad in deze versie op de Nederlandse markt komt, is het een van de eerste elektrische fietsen die je als snorfiets op het fietspad kunt tegenkomen. De zogenaamde speed pedelecs zijn wel al te koop buiten de landsgrenzen, maar voor zover bekend is er nog geen typegoedkeuring op verkregen voor Nederland. Wel worden ze in hier en daar al aangeboden, maar het rijden erop zonder typegoedkeuring is dan illegaal.

Het overigens ook maar de vraag of en wanneer de speed pedelecs als snorfiets (ontwerpsnelheid 25 km/h) zullen worden aangemerkt. De Koga claimt 35 km/h te halen en er zijn ook al speedbikes die met gemak 45 km/h uur rijden en dan worden ze wellicht als bromfiets (met helmplicht) bestempeld.
De gemiddelde elektrische fietser rijdt overigens minder hard dan 25 km/h. Tot die snelheid biedt de fiets trapondersteuning. Het Fietsberaad heeft onderzocht hoe hard e-fietsers in de praktijk rijden. Gemiddeld komt men uit op 18,7 km/h.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.